Les Arts amplia la seua aposta pel Barroc amb dues òperes, dos concerts i un recital a l'Església de Sant Nicolau

02 de septiembre de 2023 Redacció Redacció
230902_EDUC_NP_Les Arts és Barroc

Les òperes ‘The Fairy Queen’, de Purcell, i ‘Los Elementos’, de Literes, en versió de concert, nous títols inèdits en el catàleg de Les Arts. Les Arts amplia la seua aposta pel Barroc en la Temporada 2023-2024 amb un extens programa que inclou dues òperes en versió de concert, dues actuacions de dues prestigioses formacions especialitzades en aquest repertori i un recital a l'Església de Sant Nicolau, espai arquitectònic de referència per a aquest estil a la ciutat de València.

Obrirà el cicle l'òpera anglesa ‘The Fairy Queen’, de Henry Purcell, el pròxim 13 de gener, en el que suposa la tercera visita de William Christie amb la seua formació, Les Arts Florissants, considerada l'‘ensemble’ de referència en la recuperació i interpretació de música barroca i clàssica amb instruments antics.

Després dels seus èxits amb Mozart i Händel, el cotitzat director presenta un altre títol inèdit a la Sala Principal de Les Arts, que s'ofereix en una versió semiescenificada a càrrec de Mourad Merzouki, responsable també de la coreografia del muntatge.

El repartiment de l'obra està integrat per solistes de Le Jardin des Voix, l'acadèmia de cant per a joves artistes de Les Arts Florissants, que dirigeixen William Christie i Paul Agnew: Paulina Francisco, Georgia Burashko, Rebecca Leggett, Juliette Mey, Ilja Aksionov, Rodrigo Carreto, Hugo Herman-Wilson i Benjamin Schilperoort.

La Sala Principal acollirà una única representació d'aquesta versió semiescenificada de l'obra de 1692 i el llibret està basat en ‘El somni d'una nit d'estiu’, de William Shakespeare.

Al mes d'abril, comença la tercera edició de ‘Les Arts és Barroc i Música Antiga’, una coproducció amb el Centre Nacional de Difusió Musical (CNDM) per a la recuperació, posada en valor i divulgació de la música històrica a través dels principals referents del panorama nacional.

Concerts a l'Església de Sant Nicolau

Com a principal novetat, el programa inclourà una actuació a l'Església de Sant Nicolau, la anomenada Capella Sixtina valenciana, en la qual es troben alguns dels frescos més espectaculars del Barroc espanyol.

La Ritirata, sota la direcció del seu fundador Josetxu Obregón, inaugurarà el cicle de concerts el 10 d'abril al Teatre Martín i Soler. La agrupació historicista interpretarà el famós oratori d'Alessandro Scarlatti ‘Il giardino di rose’, amb les veus de Núria Rial, Jone Martínez, Luciana Mancini, Víctor Sordo i José Coca Loza.

Dos dies després, el 12 d'abril, Carlos Mena protagonitza un recital en el marc incomparable de l'Església de Sant Nicolau. Acompanyat pel vhiuelista Miguel Minguillón, el prestigiós contratenor presenta el programa ‘Per voi ardo’, que inclou obres d'Enríquez de Valderrábano. Juan del Encina, Alonso Mudarra, Miguel de Fuenllana, Luis de Narváez i Diego Pisador.

La programació torna al Teatre Martín i Soler el dia 17 d'aquest mateix mes amb el grup Forma Antiqva i l'òpera de cambra ‘Los Elementos’ del mallorquí Antonio Literes, que s'ofereix en versió de concert. El clavecinista Aarón Zapico, un dels fundadors de la formació, dirigeix aquesta obra, de marcat estil italià, estrenada en l'any 1705 a Madrid.

‘Los Elementos’ trasllada la lluita entre els defensors dels Borbons i els Habsburg a un món on els elements naturals competeixen entre ells per a governar el món. Les soprano Jone Martínez, María Hinojosa, Pilar Alva i Soraya Méncid posaran veu a l'aire, la terra, el foc i l'aigua respectivament.

El 24 d'abril l'agrupació valenciana La Dispersione i la soprano Erika Escribá tanquen el cicle de ‘Les Arts és Barroc i Música Antiga’, amb una vetlada dedicada a José de Nebra i Antonio Literes, dos dels compositors espanyols més importants de finals del segle XVII i principis del XVIII, en la qual també es podran escoltar obres dels valencians Cristóbal Galán i José Pradas.

Lo más visto