Com t'afecta la pròrroga dels ERTO?

Els casos de força major total de les empreses que encara no han tornat a l'activitat i les empreses que es vegen obligades a tancar de nou poden acollir-se a aquests procedimients

Economía 26 de junio de 2020 REDACCIÓ
ERTO

Els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) es prorroguen fins al 30 de setembre. L'acord del Govern i els agents socials té dues mesures principals: poden acollir-se a aquests procedimients els casos de força major total per a les empreses que encara no han tornat a l'activitat i les empreses que es vegen obligades a tancar de nou per culpa d'un rebrot del coronavirus.

A les empreses amb menys de 50 empleades i empleats que tenen a tot el personal suspès d'ocupació se'ls aplicarà una exempció en les cotitzacions del 70 % al juliol, del 60 % a l'agost i del 35 % al setembre. En el cas de les empreses amb més de 50 treballadores i treballadors, l'exoneració de quotes serà del 50 % al juliol, del 40 % a l'agost i del 25 % al setembre. 

Als ERTO de força major parcial, que són quan ja hi ha alguns treballadors reincorporats al seu lloc, i als ERTO per causes objectives les exoneracions a les empreses serien les mateixes. Els ERTO de causes objectives passen a tenir exempcions de quotes que abans no eren aplicables.

L'objectiu és facilitar la transició dels segons als primers ara que ja ha finalitzat l'estat d'alarma. Les empreses i entitats afectades per ERTO de força major hauran de procedir a reincorporar als treballadors.

L'acord prohibeix a les empreses en ERTO les hores extraordinàries, la represa d'externalitzacions de l'activitat i els nous contractes, ni de manera directa ni a través d'una empresa de treball temporal (ETT). Aquestes empreses només podran contractar o externalitzar tasques si el personal del seu centre de treball no pot realitzar les seues funcions per raons objectives o justificades.

Es prohibeix també l'acomiadament per causes objectives, el què suposaria encarir la indemnització a 33 dies per any treballat, enfront dels 20 dels acomiadaments procedents.

Fins al 30 de setembre es manté la suspensió dels contractes temporals, inclosos els formatius, de relleu i interinitat. Açò suposa prorrogar aquests contractes encara que l'empresari vulga rescindir-los.

Les empreses que actualment estan actives però que es vegen obligades a tancar per un rebrot del virus, podran acollir-se a un ERTO de força major total. En aquest cas, es comptaria amb una exoneració de quotes del 80 % si la seua plantilla és inferior a 50 treballadors i del 60 % si té més de 50 treballadors.

Te puede interesar
Lo más visto