L’Alcora presenta en societat el projecte de recuperació de l'edifici fundacional de la Reial Fàbrica

L'Ajuntament ha presentat l'avantprojecte a la convocatòria d'ajudes del 'Programa 2% Cultural' del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana

General 22/10/2023 Redacció Redacció
awd

L'Ajuntament de l’Alcora ha celebrat un acte públic per presentar el projecte de recuperació de l'edifici fundacional de la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda (1726-1727), una de les actuacions més rellevants, valorada en 4,4 milions d'euros, dins de la rehabilitació i posada en valor del conjunt de la emblemàtica manufactura.

En l'esdeveniment, que ha tingut lloc a la Nau dels Forns, han intervingut l'alcalde, Samuel Falomir, el director del Museu de Ceràmica, Eladi Grangel i l'arquitecta municipal, Anna del Campo.

Cabe destacar que, recentment, s'ha presentat l'avantprojecte a la convocatòria d'ajudes per a actuacions de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol, amb càrrec al 'Programa 2% Cultural' del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Tal com es plasma en el Pla Director, la zona fundacional està destinada a ser un espai expositiu i d'interpretació de la Reial Fàbrica i de la indústria ceràmica.

A través d'aquest projecte es pretén recuperar l'espai original de la nau fundacional i el seu pati, mitjançant una intervenció de rehabilitació integral, que abastarà: eliminació d'elements impropiats que impedeixen la lectura de la configuració inicial de l'immoble primitiu; recuperació dels elements originals; delimitació real i física de l'immoble que forma part de la nau fundacional; restabliment de la connexió original amb l'edifici d'habitatges: consolidació dels elements estructurals; recuperació de les façanes originals, tornant-los la seua imatge original; i intervenció en les patologies detectades en els elements constructius.

A més, es planteja traure a la llum el soterrani que existeix sota la nau fundacional (pati est), actualment omplert i segellat.

També es durà a terme una excavació arqueològica per a obtindre els elements, paviments i restes de murs originaris que han quedat enterrats després de l'evolució de l'edifici, i es dotarà els espais recuperats de condicions d'accessibilitat.

Te puede interesar
Lo más visto