L’Alcora presenta en societat el projecte de recuperació de l'edifici fundacional de la Reial Fàbrica

L'Ajuntament ha presentat l'avantprojecte a la convocatòria d'ajudes del 'Programa 2% Cultural' del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana

General 22 de octubre de 2023 Redacció Redacció
awd

L'Ajuntament de l’Alcora ha celebrat un acte públic per presentar el projecte de recuperació de l'edifici fundacional de la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda (1726-1727), una de les actuacions més rellevants, valorada en 4,4 milions d'euros, dins de la rehabilitació i posada en valor del conjunt de la emblemàtica manufactura.

En l'esdeveniment, que ha tingut lloc a la Nau dels Forns, han intervingut l'alcalde, Samuel Falomir, el director del Museu de Ceràmica, Eladi Grangel i l'arquitecta municipal, Anna del Campo.

Cabe destacar que, recentment, s'ha presentat l'avantprojecte a la convocatòria d'ajudes per a actuacions de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol, amb càrrec al 'Programa 2% Cultural' del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Tal com es plasma en el Pla Director, la zona fundacional està destinada a ser un espai expositiu i d'interpretació de la Reial Fàbrica i de la indústria ceràmica.

A través d'aquest projecte es pretén recuperar l'espai original de la nau fundacional i el seu pati, mitjançant una intervenció de rehabilitació integral, que abastarà: eliminació d'elements impropiats que impedeixen la lectura de la configuració inicial de l'immoble primitiu; recuperació dels elements originals; delimitació real i física de l'immoble que forma part de la nau fundacional; restabliment de la connexió original amb l'edifici d'habitatges: consolidació dels elements estructurals; recuperació de les façanes originals, tornant-los la seua imatge original; i intervenció en les patologies detectades en els elements constructius.

A més, es planteja traure a la llum el soterrani que existeix sota la nau fundacional (pati est), actualment omplert i segellat.

També es durà a terme una excavació arqueològica per a obtindre els elements, paviments i restes de murs originaris que han quedat enterrats després de l'evolució de l'edifici, i es dotarà els espais recuperats de condicions d'accessibilitat.

Te puede interesar
Lo más visto