Castelló celebra el Dia Internacional dels Museus

El dissabte 18 de maig, els Museus de Castelló, com l'Espai d'Art Contemporani, acullen activitats dirigides a tots els públics des de les 10.00 hores. Durant la jornada es realitzaran visites guiades, activitats familiars, intervencions musicals i tallers

Cultura 17 de mayo de 2024 Redacció Redacció
1000x667MUSEOS8

Com cada any des de 1977, el pròxim 18 de maig serà el Dia Internacional dels Museus. L'objectiu d'aquest dia és conscienciar sobre el fet que els museus són un mitjà important per a l'intercanvi cultural, l'enriquiment de les cultures, així com per al desenvolupament de la comprensió mútua, de la col·laboració i de la pau entre els pobles. Cada vegada són més els museus per tot el món que participen en aquesta celebració mundial. Cada 18 de maig, els museus obrin les portes al públic i mostren les seues exposicions de manera gratuïta. En Castelló comptem amb una llista extensa de museus de tots els tipus.

Tenim l'Espai d'Art Contemporani al C/ de Prim, s/n. On s'exhibeixen dues exposicions. La primera anomenada FILTRACIONS per l'artista castellonenca Pilar Beltrán, disponible fins al 15 de juny. L’obra entrellaça el lloc que ocupa l’edifi ci de l’EACC amb l'aigua, ja que molt a prop hi transcorria la Sèquia Major, sent l’aigua una substància encara present en l’arquitectura de l’Espai i una constant temàtica al treball de l’artista. Pilar Beltrán se serveix d’aquestes ressonàncies per a treballar el passat a partir de la imatge de la filtració. Un concepte potent que implica el llenguatge de l’aigua, i alhora, la capacitat incisiva de la història. Entenent el passat com una filtració, l’artista presenta una instal·lació a l’EACC amb la que reflexiona sobre les maneres d’estar i posicionar el cos en institucions educatives. Un treball de reflexió poètica al voltant de l’encreuament dels passats i els presents i les seues (in)filtracions.


Després, també en l'Espai d'Art Contemporani de Castelló i també fins al 15 de juny estarà l'exposició RECLINAR LA IMATGE, TORÇAR EL GEST que parla d'un recorregut per tres peces de Nicoleta Moise, artista de Bucarest, que ens proposa com un lloc d'obertura, un espai-temps per a parar atenció, raonar i imaginar a través de l'arxiu. El seu treball retrotrau imatges que ens possibiliten qüestionar-nos els processos d’alteració del cos al llarg de la història, en concret els de les socialitzades com a dones, convidant-nos a pensar el nostre present, però, sobretot, a imaginar-nos altres futurs que siguen possibles. 
Moise presenta tres investigacions: Nu sîntdeplin fericită decât aici, în țara pixa (No soc plenament feliç llevat que siga ací, al meu país) (2016); Nu-el meu plau numaimarea, dar și muntele! (No m'agrada només la mar, també m'agrada la muntanya!) (2014) i s+s=bff , Liga Femeilor Gorjene (s+s= bff, Lliga de les Dones de Gorjene) (2020). Estes, guarden relació amb el joc de muntatge i composició de la imatge, la cerca de significació del gest i l'elaboració de nous enunciats a través de processos assagístics. En elles, es pensa sobre i a través dels cossos constituïts com a femenins, de la seua domesticació i el seu intent per a alliberar-se. 

A part el museu proposa 3 tallers per al dissabte 18 de maig totalment gratuïts, com per exemple:
MUJER CORTEZA que incorpora el collage i les escorces d’arbre. Les escorces simbolitzen les màscares amb les quals l’artista es protegix enfront de la societat i les seues amenaces (heteropatriarcat, racisme, classisme, capitalisme, egoisme...). Els participants poden portar les seues pròpies escorces, recollides de la zona on habiten.
O TRÀNSITS / REBIT impartit per Gerard Bomboí que proposa un taller teoricopràctic de creació i desenvolupament de paisatges i narratives pròpies dels jocs de rol i fantasia. On es dissenyaran personatges com escenografies amb les quals reflexionar entorn dels jocs de guerra, la construcció d’identitats i el paper de l’art en el relat de la violència. I on pots portar els teus joguets de Warhammer, Playmobil,  Lego, D&D i similars, amb els quals articularem discursos i tractarem de reinventar-los a través de la desconstrucció, l’acoblament i la ludicitat.

Tota la informació a: https://eacc.ivc.gva.es/

Te puede interesar
Lo más visto