Castelló amplia la protecció contra la violència de gènere i atén ja 248 dones a través de la unitat VioGen de la Policia Local

    Castelló posa a disposició de les víctimes cada vegada més recursos, com atenció psicològica, assessorament, orientació i acompanyament

    17/06/2025RedaccióRedacció
    Carrasco reunión protocolo VioGen
    L’alcaldessa Begoña Carrasco destaca l’eficàcia del nou protocol i la coordinació amb la Policia Nacional per actuar amb més rapidesa

     L’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha presidit una nova reunió del Protocol Municipal d’Actuació Integrada per a Dones Víctimes de Violència de Gènere, en la qual també han participat el regidor de Seguretat, Antonio Ortolá, i la regidora de Benestar Social, Maica Hurtado, juntament amb el comissari cap, Francisco Catalán, i tècnics de les àrees de Benestar Social, Igualtat i Policia Local.

    Durant la trobada s’han analitzat dades que reflecteixen, segons Carrasco, “la intensificació de la protecció que des de la Policia Local s’ofereix a les víctimes a la nostra ciutat”. En l’actualitat, són 248 les dones protegides per la unitat VioGen —un increment respecte a les 211 que es comptabilitzaven a finals de 2024—.

    El 60% de les detencions estan relacionades amb casos de violència de gènere
    Carrasco també ha posat en valor l’increment de detencions vinculades amb casos de violència de gènere. En el que portem d’any, la Policia Local ha realitzat 124 detencions, de les quals 75 (el 60%) han estat per violència de gènere. “Això mostra que cada vegada són més les dones o el seu entorn qui s’atreveixen a denunciar els agressors, un pas difícil però fonamental”, ha afirmat.

     
    Un nou protocol més àgil i eficaç, actiu des d’abril
    L’alcaldessa ha recordat que des del mes d’abril s’aplica un nou protocol de col·laboració entre la Policia Local i la Policia Nacional, que agilitza els tràmits i permet iniciar la protecció a partir d’una valoració de risc, sense necessitat de denúncia prèvia o resolució judicial.

    “Açò millora l’eficàcia de la resposta policial, especialment en aquells casos en què a la víctima li costa donar el pas de denunciar”, ha subratllat Carrasco, qui ha destacat la col·laboració entre administracions i forces de seguretat.

     
    Més recursos i accions des de l’Ajuntament
    Carrasco ha assegurat que “l’Ajuntament de Castelló posa a disposició de les víctimes cada vegada més recursos, com atenció psicològica, assessorament, orientació i acompanyament des d’una visió integral i transversal entre regidories”.

    Ha insistit en la importància de la prevenció i l’educació en valors des d’edats primerenques, a través de campanyes del Servei d’Igualtat dirigides a l’àmbit educatiu. També ha recordat la instal·lació dels Punts Violeta en grans esdeveniments com la Magdalena o Sant Pere del Grau, així com la difusió d’una guia amb informació pràctica per accedir a recursos com ajudes d’emergència, habitatge o ocupació.

     
    Seguretat per a totes les persones
    El regidor de Seguretat, Antonio Ortolá, ha reiterat el compromís del consistori amb la protecció de tots els veïns i veïnes. “Tenim agents especialitzats en atenció a víctimes, una labor imprescindible per a garantir una ciutat segura per a dones, xiquets, majors i persones vulnerables”, ha afirmat.

    Ortolá ha volgut reconéixer públicament “l’excel·lent treball de la Policia Local de Castelló, que cada dia contribueix a fer del nostre municipi un espai més segur, lliure de violències”.

    El més vist