
'Naturalitza't' Invita a Descobrir la Biodiversitat de la Província a Través de la Fotografia
La Diputació de Castelló Convocat la IV Edició del Concurs Fotogràfic 'Naturalitza't' per a Valorar el Nostre Medi Natural
La mostra es podrà visitar fins al pròxim 5 d'octubre a la sala d'Etnologia del Museu de Belles Arts de Castelló
29/06/2025La Diputació Provincial de Castelló presenta al públic l'exposició 'Monte Calvario de Montán, de l'excavació al museu', una mostra que posa en valor les fascinants troballes arqueològiques recuperades de les excavacions del poblat de Monte Calvario, un assentament pertanyent a l'Edat del Ferro situat a Montán.
El diputat de Cultura, Alejandro Clausell, acompanyat per l'alcalde de Montán, Sergio Fornas, ha inaugurat la mostra, destacant-ne la singularitat. "És una exposició única que posa en valor totes eixes restes arqueològiques que entre 2013 i 2024 van aparèixer en les excavacions del jaciment emmurallat del segle VII abans de Crist", ha assenyalat Clausell.
Després de més de deu anys d'excavacions, aquesta exposició presenta els principals resultats sobre aquest assentament, que ofereix un relat sobre la transició del Bronze Final al Ferro Antic, amb una selecció dels objectes arqueològics més rellevants que s'han pogut recuperar.
"Una oportunitat de conèixer de primera mà a la capital de la província el ric patrimoni de la humanitat que atresora Castelló", ha indicat Clausell, qui ha afegit que la mostra contribueix a l'enriquiment cultural dels castellonencs, ja que "ens permet conèixer com vivien els primers pobladors de la nostra terra". El responsable de l'àrea de Cultura ha subratllat que "aquesta exposició ens permet valorar l'excel·lent patrimoni arqueològic que atresora la província, i, al mateix temps, multiplicar el seu impacte cultural i turístic".
La mostra, que es podrà visitar fins al pròxim 5 d'octubre a la sala d'Etnologia del Museu de Belles Arts de Castelló, permetrà a tots els visitants "descobrir part de l'essència i origen de la nostra província, del poble de Montán i els seus primers pobladors", ha comentat Clausell.
Per al diputat, aquest tipus d'actuacions són "molt importants", ja que "ens permeten percebre la vida en segles anteriors". En aquest sentit, ha posat en valor el treball del Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques, que compleix 50 anys de trajectòria. "Mig segle de treball continu al servei dels municipis, acompanyant, assessorant i excavant per a recuperar la memòria enterrada en el nostre territori", ha enaltit el diputat provincial, recordant que les intervencions al poblat de Monte Calvario de Montán són un dels fruits més destacats d'aquesta brillant trajectòria.
L'exposició, per una banda, presenta alguns dels resultats obtinguts en les excavacions que "ens permeten conèixer l'organització i estructura del poblat, destacant la cuina magatzem H19", ha explicat Alejandro Clausell. La segona part és fruit de la col·laboració amb altres dos departaments de la Diputació, el Servei de Conservació i Restauració de Béns Culturals, encarregat de la restitució de les peces trobades, i el Museu de Belles Arts, que custodia i acull aquesta exposició.
El material recuperat al sector H19 va ser traslladat al laboratori per al seu tractament de neteja i conservació. Una part del conjunt (metalls i diversos recipients) es va treballar a les instal·lacions del Museu de Belles Arts. Un segon grup, al Servei de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació de Castelló, on s'ha aplicat una nova tècnica de documentació i restitució volumètrica per obtenir reproduccions mitjançant impressió 3D d'algunes de les peces per facilitar la comprensió per part dels visitants i amb una finalitat inclusiva per a tota mena de persones.
El diputat de Cultura ha posat de manifest el compromís de la Diputació de Castelló amb "la investigació arqueològica, la preservació del patrimoni i la promoció del coneixement històric de la província", i ha assegurat que, "amb exposicions com la que hui inaugurem ajudem a divulgar aquest patrimoni, a conèixer millor els nostres orígens i crear noves oportunitats per als pobles".
Monte Calvario: Una finestra a la Protohistòria
El jaciment de Monte Calvario està situat al costat de la població de Montán, a l'Alt Millars. Les excavacions realitzades per la Diputació de Castelló han descobert un poblat de forma oblonga amb un carrer central que l'estructura, amb carrers més petits que donen accés a les habitacions laterals. Aquest carrer vincula dues àrees diferenciades: la superior, on destaca un taller metal·lúrgic amb forn; i la inferior, al costat de la muralla, dedicada a l'emmagatzematge i l'elaboració d'aliments, així com a activitats artesanals.
Cal ressaltar que Monte Calvario de Montán permet confirmar la influència dels fenicis en la cultura nativa preibèrica de les comarques interiors castellonenques i amb això comprendre millor la transició del Bronze Final al Ferro Antic, un període fonamental en la protohistòria de la Península.
La Diputació de Castelló Convocat la IV Edició del Concurs Fotogràfic 'Naturalitza't' per a Valorar el Nostre Medi Natural
El Consorci de Bombers impulsa dotze jornades per millorar la resposta municipal davant catàstrofes
Es quedaven amb comandes de clients i les venien en grups privats; entre els productes sostrets hi havia un televisor d’alta gamma
L'estudi, realitzat mitjançant prop de 500 enquestes, extrau conclusions com que vora el 80% de les persones enquestades majors de seixanta anys pateixen problemes de pes
Garantir aigua de qualitat i preu just en tots els municipis, objectiu del nou Consorci Provincial