L'IES Penyagolosa s'alça amb el primer lloc en el X Premi Història i Patrimoni de l'UJI

Educació 07 de agosto de 2020 María Sáez
hqdefault

«Som realment conscients de la quantitat de vestigis franquistes que encara ens envolten?, Qui lluita per restaurar la nostra memòria?, Continua sent un privilegi portar flors als nostres avantpassats?». Aquestes són les tres preguntes que es van fer fa diversos mesos Adriana Torija, Sara Prieto i Roberto Chesa, els tres alumnes de l'IES Penyagolosa, de Castelló que han aconseguit el primer lloc en el X Premi Història i Patrimoni de la Universitat Jaume I.

La seua línia d'investigació va ser 'Les petjades del franquisme en el nostre entorn: de la geografia a la memòria', un projecte que complia l'objectiu de conéixer tot el que va ocórrer durant la història més recent del nostre país en la zona de Castelló, i al seu torn, les conseqüències que aquests fets han tingut en aquest àmbit geogràfic, perquè algunes d'elles encara perduren en l'actualitat.


La raó per la qual el seu projecte ha sigut guardonat amb el primer lloc es deu al fet que, tal com explica la Vicedegana del Grau d'Història i Patrimoni i membre del tribunal d'aquest premi, Carmen María Fernández Nadal, la seua investigació ha sabut aprofundir en tots els interrogants que es plantejaven.



A més, Fernández afirma que la decisió d'atorgar-los el primer premi va ser concorde per part de la comissió perquè «els estudiants van entendre perfectament la temàtica, entrant directament a l'anàlisi de la memòria històrica i com això s'ha aplicat a la província castellonenca».


X Premi d'Història i Patrimoni de l'UJI


La Universitat Jaume I realitza diversos projectes amb la intenció d'acostar als alumnes dels instituts de Castelló als títols que poden optar una vegada realitzen les proves de la EBAU. Entre aqueixos projectes es troba el Premi d'Història i Patrimoni de l'UJI.

Fins ara, se'l coneixia com les Olimpíades d'Història, no obstant això, la seua denominació va canviar pel fet que, a diferència d'altres titulacions, aquest concurs no és autonòmic ni nacional, sinó provincial.

Enguany era la desena vegada que es realitzava, i des de la comissió es van proposar tres temàtiques perquè els alumnes triaren aquella que més els interessava. Les opcions eren la cultura artística de la contrareforma, les petjades del franquisme i dones en temps de guerra, totes elles centrades en la zona de Castelló.

Carmen considera que l'elaboració d'aquests projectes és molt interessant perquè ajuda als joves a acostar-se a «aqueix nou món en el qual estaran immersos durant quatre anys». A més, opina que és una bona oportunitat per a realitzar activitats que poden ser-los d'interés i que els poden motivar, perquè es treballa de manera col·lectiva i mentre s'investiga, s'aprén.



Participar en aquests concursos té diversos avantatges per a l'alumnat que queda finalista. En primer lloc, els tres primers equips classificats (solen ser grups de 3 o 4 persones), reben 100€ com a premi pel treball realitzat. D'altra banda, si els o les finalistes es matriculen en el pròxim curs en un dels graus que ofereix l'UJI, poden optar a un premi al rendiment acadèmic i la possibilitat d'incorporar-se al programa Sóc Olímpic i al programa Estudia i Investiga a l’UJI.




Te puede interesar
Lo más visto