L'exposició estarà oberta fins al 9 de febrer al Menador de Castelló
'La mort de Guillem' (Agulló) arriba a la gran pantalla
El Festival de Màlaga estrenarà el 24 d'agost la pel·lícula sobre l'assassinat del jove a les mans d'un grup nazi
03 de agosto de 2020 RedaccióFa vint-i-sis anys que, a Montanejos, Guillem Agulló va ser assassinat a les mans d'un grup nazi. El seu assassinat, el posterior duel i les diverses amenaces que va patir la família per a reivindicar la memòria del jove arribarà el mes vinent a la pantalla gran sota el nom La mort de Guillem.
La història de la seua mort va convertir a Guillem en un màrtir del antifeixisme. L'11 d'abril de 1993, Guillem Agulló, de Burjassot i de 18 anys d'edat va ser assassinat en les festes de Montanejos. Els jutges van considerar que la seua mort s'havia produït durant una baralla juvenil i que no tenia cap motivació política. Per això, van condemnar a l'autor confés de la seua ganivetada, Pedro Cuevas, a 14 anys de presó, dels quals només va complir quatre. No obstant això, el temps li ha donat la victòria a Guillem i a la seua família, demostrant que es va tractar d'un crim polític donada la vinculació neonazi de l'assassí i la militància en Maulets de la víctima, la qual cosa suposa una ideologia independentista, antiracista i antifeixista.
El director del film, Carlos Marques-Marcet, ha volgut fer d'aquesta història una pel·lícula. No obstant això, més que en el crim, se centra en la lluita de Carme Salvador i Guille Agulló, els pares del jove, els qui no van parar fins a aconseguir que els autors del crim del seu fill foren condemnats pels seus actes. Després de diverses setmanes de rodatge a Burjassot, Montanejos i València, La Mort de Guillem ja té data d'estrena: El pròxim 24 d'agost en la Secció «Màlaga Premiere» del Festival de Cinema de Màlaga.
«Aquesta memòria pot repercutir en l'actualitat, perquè aquest tema sosté una relació molt evident amb el present», assenyalava el director català en una entrevista a Levante-EMV durant el rodatge. Poc després de començar la filmació en una casa de Burjassot, va aparéixer una pintada nazi: «vigileu el que feu». També va aparéixer, en aqueixos dies, la paraula Vox estampada en una imatge de Guillem.
El film, a més, compta amb diversos intèrprets valencians, com són l'actriu de teatre Gloria March, fent el paper de mare de Guillem; l'actor Pablo Molinero com a pare; i els debutants Jani Collado com Guillem i Mar Linares com la seua germana, Betlem Agulló. Completen el repartiment alguns actors de dilatada trajectòria com Carles Martínez o Diego Braguinksy.
L'Orquestra Simfònica de Castelló presenta "del Poble per al poble"
Un concert molt especial per al 22 de novembre, dia de Santa Cecília
Diversos centres educatius de Castelló s'han congregat a la Plaça Major para una lectura plurilingüe dels drets de la infança
Maribel López ens conta totes les curiositats sobre com lligar per les aplicacions i xarxes socials.
Tota l'actualitat del Bisontes Castelló.