La segona edició de 'Les Arts és Lied' reuneix els intèrprets més destacats del panorama líric

Lise Davidsen, Ainhoa Arteta, Anita Rachvelishvili, Christian Gerhaher, René Pape i Sonya Yoncheva protagonitzen les diferents vetlades

03 de agosto de 2020 Redacció
20.08.02_Les_Arts_es_Lied_Lise_Davidson-Shot2-410_credit-Ray-Burmiston
La soprano noruega, Lise Davidsen

La segona edició de 'Les Arts és Lied' reunirà a València alguns dels intèrprets més destacats del panorama líric internacional en sis selectes vetlades dedicades a aquesta forma musical.

L'emergent Lise Davidsen, el reputat liederista Christian Gerhaher i la cotitzada Anita Rachvelishvili debuten amb aquest cicle a les Arts, que també suposa la tornada a València dels aclamats René Pape i Sonya Yoncheva, a més d'incloure l'esperat recital de l'espanyola Ainhoa Arteta.

Designada per la crítica estatunidenca com «una veu entre un milió», Lise Davidsen arriba a les Arts com una de les noves sensacions del repertori dramàtic. La soprano noruega, que la premsa especialitzada equipara amb les grans dives nòrdiques com Birgit Nilsson o Kirsten Flagstad, inaugura 'Les Arts és Lied' el 25 d'octubre pròxim.

Acompanyada per James Baillieu al piano, la soprano escandinava interpretarà 'lieder' de Johannes Brahms, Robert Schumann, Jean Sibelius, Edvard Grieg i Richard Strauss.

Les Arts recupera el 29 de novembre el recital d'Ainhoa Arteta que va haver de ser cancel·lat la temporada passada. La soprano espanyola més mediàtica mantindrà per a l'esperat debut a la Sala Principal el mateix programa que va anunciar i que confereix un protagonisme especial als compositors espanyols.

La diva guipuscoana, que tornarà al gener per a encarnar Mrs. Alice Ford en 'Falstaff', alternarà pàgines de Manuel de Falla i Enric Granados amb 'lieder' de Ludwig van Beethoven i Richard Strauss, amb Malcolm Martineau com a pianista.

El 17 de gener, la cotitzada Anita Rachvelishvili cantarà per primera vegada per al públic de les Arts. Distingida per la potència vocal i el domini escènic, la jove 'mezzo' georgiana ha desenvolupat una carrera meteòrica que, als seus 36 anys, fan d'ella una presència imprescindible en els principals teatres del món.

En les seues credencials, Anita Rachvelishvili té el rècord de ser la cantant més jove a inaugurar la temporada d'òpera a la Scala de Milà, quan va ser triada per a interpretar 'Carmen' per Daniel Barenboim en 2009; i el mateix Riccardo Muti, en 2018, la va designar com la millor 'mezzosoprano' verdiana del planeta. Per al seu debut a València, la diva de Tbilissi cantarà amb l'acompanyament pianístic del prestigiós Vincenzo Scalera.

Les Arts confia el recital del 12 de febrer a un dels tàndems més respectats del gènere: el baríton Christian Gerhaher i el pianista Gerold Huber. Continuador del deixant dels seus compatriotes i mestres Dietrich Fischer-Dieskau, Elisabeth Schwarzkopf i Inge Borkh, el repertori de Gerhaher comprén un catàleg amplíssim de compositors, especialment d'àmbit alemany: Mahler, Schubert i Schumann.

Liederista de referència, el baríton alemany presentarà un ambiciós programa que inclou, entre altres pàgines, cicles complets de Berg ('Set cançons primerenques'), Schubert ('Tres sonets de Petrarca') i Fauré ('La Bonne Chanson').

Huit anys després de la celebrada 'La Traviata' a les Arts, Sonya Yoncheva es retroba amb la platea de les Arts convertida en una de les grans sopranos del moment. El seu magnetisme sobre l'escenari i l'elegància del seu timbre fonamenten una carrera que ha convertit cada debut en un èxit de crítica i públic: 'La bohème', 'Tosca', 'Norma', 'Medea', 'Il pirata', 'Il trovatore'...

La segona visita a les Arts de la diva búlgara estarà dedicada a la cançó italiana, amb Verdi com a gran protagonista. Acompanyada pel pianista Malcolm Martineau, desgranarà algunes de les peces més intimistes del compositor de Busseto i prosseguirà amb cançons de Leoncavallo i Tosti, per a concloure el seu recorregut amb una altra de les seues especialitats: Puccini.

Com a tancament de 'Les Arts és Lied', el centre d'arts rep una de les veus llegendàries en el repertori alemany, el baix René Pape, que precisament farà doblet aquesta mateixa temporada a la Sala Principal amb el paper de Rei Marke en 'Tristan und Isolde'.

Amb més de trenta anys de carrera brillant, la seua veu impressionant continua triomfant en els teatres i auditoris més importants, principalment al Metropolitan de Nova York i a la Staatsoper de Berlín. Juntament amb el seu company habitual en aquest gènere, el pianista Camillo Radicke, Pape presenta una selecció del millor del seu repertori, amb 'lieder' de Beethoven, Franz Schubert i Quilter.

'Les Arts és Grans Veus'

Després de la cancel·lació la temporada passada per la crisi sanitària, les Arts estrenarà el pròxim 13 de desembre 'Les Arts és Grans Veus', una proposta inèdita, amb la qual es conviden les figures més emblemàtiques a fer un repàs pels estils i repertoris que han forjat les seues carreres.

La carismàtica 'mezzosoprano' estatunidenca Joyce DiDonato ofereix en aquesta ocasió els seus 'Favorite things', una selecció d'àries dels seus compositors barrocs i clàssics predilectes, estil que l'ha elevat a l'Olimp de la lírica. La 'mezzo' d'Arkansas estarà acompanyada per l'orquestra Il Pomo d'Oro i l'ascendent director Maxim Emelyanychev, companys de viatge habituals de DiDonato, entre els projectes de la qual destaca l'àlbum d'àries barroques titulat 'War and Peace'.

Lo más visto