Castelló augmenta en un 56% la inversió per a polítiques socials en cinc anys

L'alcaldessa destaca que aquest augment en pressupost i personal demostra el “gir” cap a un nou model d'intervenció integral

Política 11 de septiembre de 2020 REDACCIÓ
09-09-20 Amparo Marco en RP Bienstar Social

L'Ajuntament de Castelló invertirà 14,38 milions d'euros en polítiques socials en 2020, la qual cosa suposa un 4,71% més que l'any anterior i un 56% més que el pressupost destinat en 2015. En aquest període, el personal destinat a la Regidoria de Benestar Social, Dependència i Infància ha augmentat en quasi un 70%. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat que aquestes xifres demostren el “canvi de paradigma donat als serveis socials municipals”.

“En aquests anys hem aconseguit canviar el model de Benestar Social, passant de l'assistencialisme a un model d'intervenció integral, d'acompanyament i d'apoderament de les persones”, ha explicat Marco durant una roda de premsa celebrada per a fer balanç de les polítiques socials des de l'arribada al govern municipal en 2015 i amb motiu del relleu en la regidoria.

Així, l'alcaldessa ha recordat que en aquests anys s'han ampliat i millorat projectes i serveis com la teleassistència domiciliara, Menjar a casa, dependència i transport adaptat, entre altres, i posat l'accent en la reducció de la pobresa i emergència social. En aquest sentit, ha destacat fites com que Castelló fóra pionera en signar convenis per a evitar corts d'aigua, llum i gas en llars de famílies en situació de vulnerabilitat i la introducció d'una esmena en la llei autonòmica de serveis socials per a recollir la inembargabilitat de les ajudes socials per impagament a administracions.

Marco ha recalcat l'augment de la inversió en emergència social i en projectes socials. “Hem passat de 1,3 milions per a 14 projectes en 2015 a 2,4 milions per a 32 projectes socials en 2020”, ha indicat. Quant al personal, la Regidoria de Benestar Social, Dependència i Infància ha passat de comptar amb 77 persones treballadores en 2015 a 130 en 2020. “Quasi un 70% més personal en cinc anys”, ha apuntat. Una xifra que arriba a les 150 persones amb la incorporació de les contractacions del programa d'inclusió laboral Jornals de Vila.

Emergència covid-19

L'alcaldessa també ha recalcat el treball realitzat des de la declaració de l'estat d'alarma per coronavirus. Des de llavors, s'han invertit prop de 2,5 milions d'euros per a garantir les necessitats bàsiques i pal·liar la crisi social generada per la pandèmia.

En aquest sentit, el regidor José Luis López ha destacat que “gràcies als esforços realitzats pel govern municipal des de 2015 per a reforçar i millorar l'àrea social s'ha pogut actuar ràpidament i donar resposta a les necessitats provocades per l'emergència sanitària”. “Sense aquest important increment de personal i de recursos, no hauríem pogut respondre a aquesta emergència sanitària i social”, ha indicat.

En total, López ha explicat que des de l'estat d'alarma s'han invertit 2,5 milions d'euros en ajudes, prestacions i nous serveis d'atenció social i ajuda als col·lectius més vulnerables. D'ells, dos milions d'euros han anat destinats a emergència social (ajudes d'urgència per a pagament de subministraments, lloguer, alimentació, etc.).

Així mateix, des de la Regidoria de Benestar Social, Dependència i Infància, es van posar en marxa nous serveis o es van ampliar els existents. Entre ells, el servei de menjars a domicili per a persones majors que viuen soles i el servei d'atenció a domicili. Fins a 227 persones majors s'han beneficiat d'aquests serveis que han garantit les necessitats bàsiques d'un col·lectiu vulnerable davant la covid-19. Altres mil persones s'han acollit als nous serveis per a garantir l'alimentació entre menors i famílies en situació de vulnerabilitat.

Per part seua, la regidora Mary Carmen Ribera, que assumeix l'àrea de Benestar Social, Dependència i Infància ha destacat que continuarà aquesta labor cap a “una Castelló més social, integradora, amable i, sobretot, que no deixe a ningú en el camí”. Per això, ha destacat que, en els pròxims mesos, continuarà sent una prioritat continuar amb el treball realitzat per a pal·liar l'emergència social generada per la pandèmia.

Ribera ha apuntat que ja està en fase de resolució la convocatòria d'ajudes destinades al foment de projectes que realitzaran associacions i entitats prestadores de serveis socials que, enguany, aniran destinades a projectes per a pal·liar i minimitzar els efectes de la covid-19. Es tracta d'una línia d'ajudes de 210.000 euros.  

Te puede interesar
Lo más visto