Obres municipals impedeixen la recuperació de les restes de 26 víctimes del franquisme

Pérez Garijo: «estudiarem si queda alguna via legal per a depurar responsabilitats sobre els fets»

Successos 17 de septiembre de 2020 Redacció
Monovar.Ermita_de_Santa_Bárbara
Monòver

Les obres municipals en 1988 a Monòver per a reformar el cementiri van remoure les restes òssies de 26 víctimes del franquisme. La conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica va realitzar una excavació aquest estiu amb l'objectiu de recuperar els cossos, però només han estat capaç de confirmar la presència d'aquests en el terreny.

La consellera Rosa Pérez Garijo ha explicat: «sembla ser que en aquell moment les màquines que feien les obres van remoure la terra i aquesta contenia les restes dels cossos que van ser traslladats a un zona pròxima a un camí, la qual posteriorment es va asfaltar». Pérez Garijo assenyala: «encara que ja han passat més de tres dècades, estudiarem si queda alguna via legal per a depurar responsabilitats sobre els fets. Tristament és habitual trobar-se amb aquesta mena d'actuacions que impedeixen ara les exhumacions. Són la conseqüència d'una política funesta respecte a la preservació de la memòria de les víctimes».

Iñaki Pérez Rico, director general de Qualitat Democràtica, ha mantingut una reunió amb els familiars de les víctimes. En aquesta reunió els ha comunicat la seva pesar i decepció pel fracàs de l'excavació que no ha permès recuperar els cossos. Així mateix, la conselleria de Transparència i l'ajuntament de Monòver coincideixen en la necessitat de crear un memorial en el cementiri en record de les víctimes.

Te puede interesar
Lo más visto