Mireia Mollà presència la solta de 20 tortugues babaua a la platja del Serradal de Castelló

Els animals han romàs un any en l'Àrea de Recuperació i Conservació de Fauna Marina de l'Oceanogràfic

General17 de octubre de 2020 Redacció
20.10.15_Solta_tortugues_03
Mireia Mollà presencia la solta de 20 tortugues babaua a la platja del Serradal de Castelló

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha presenciat la solta de 20 tortugues babaua (Caretta caretta) a la platja del Serradal de Castelló, en el mateix lloc on la seua mare va fresar fa ara més d'un any, convertint-se en la cinquena posada d'aquest tipus registrada en, almenys, 200 anys.

Les tortugues formen part del niu de 112 ous localitzat en el Serradal el 13 de juliol de 2019. Després d'una primera solta el 27 de setembre de l'any passat, 20 de les tortugues han continuat creixent en l'Àrea de Recuperació i Conservació de Fauna Marina de l'Oceanogràfic, coneguda com l'ARCA de la Mar, amb l'objectiu de multiplicar les seues opcions de supervivència.

La tècnica que es coneix com 'head starting' consisteix a deixar anar a les tortugues en la mar després d'un període en captivitat en el qual han guanyat pes, grandària, i han adquirit habilitats natatòries i fortalesa; condicions que incrementen la seua viabilitat en condicions de llibertat. «El programa, que compta amb un percentatge de supervivència del 90%, és una eina afavoridora de la biodiversitat i de la conservació d'espècies mediterrànies amenaçades», ha assenyalat Mollà. Aquesta espècie és considerada «vulnerable» en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades i està inclosa dins de l'apartat "en perill" de la Llista Roja que elabora La Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN).

Quatre de les tortugues posades avui en llibertat compten amb un emissor satel·litari, específicament desenvolupat per a aquesta espècie, que recull les seues dades de localització i permet fer un seguiment dels animals durant almenys tres mesos des del seu alliberament i fins a un màxim d'un any. Mollà ha assenyalat el bon funcionament del protocol de la Xarxa de Varaments de tortugues i cetacis de la Comunitat Valenciana, un sistema d'alerta que permet la detecció i atenció precoç de les tortugues i els seus ous, que s'articula a través d'un conveni de col·laboració integrat per la Conselleria d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, la Universitat de València i la Fundació Oceanogràfic.

L'acord consisteix en la coordinació conjunta entre la Conselleria i l'Ocenaogràfic de la recollida, tractament i recuperació de les tortugues marines encallades o capturades vives. En el cas dels nius localitzats a les platges valencianes s'estableix un repartiment entre els destinats a incubació artificial en les instal·lacions del centre marí i aquells que romanen en el niu de la platja baix la custòdia dels voluntaris del programa impulsat per l'Administració autonòmica, juntament amb les entitats Xaloc i Global Nature. Els registres assenyalen que a les nostres platges s'han localitzat 6 nius de tortuga, sent el de Castelló el segon més nombrós i l'últim el de Cullera, el passat 28 de juliol.

 

Te puede interesar
Lo más visto