Cinema Jove recorda el pioner de l'animació valenciana Joaquín Pérez Arroyo

El festival estrenarà un documental sobre la figura d'aquest emprenedor autodidacta dels anys quaranta.

Cultura 04 de noviembre de 2020 Redacció
unnamed

A principis dels anys quaranta del segle passat, Joaquín Pérez Arroyo va crear un dels primers estudis d'animació en València. Quasi 80 anys després, la memòria d'aquell pioner s'ha diluït. Per a reivindicar la seua figura, Cinema Jove ha programat un documental on es revisa la seua trajectòria, 'Pérez Arroyo, ànima d'animador', del director Carles Palau i l'investigador i professor del Departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l'Art (DCADHA) de la Universitat Politècnica de València (UPV) Raúl González Monaj.

La pel·lícula pren com a fil conductor el viatge iniciàtic de la besneta de Pérez Arroyo en el retrobament amb la història del seu avantpassat. Entre 1941 i 1959, l'animador autodidacta va fer una copiosa producció de curtmetratges per a les firmes valencianes Juguetes Payá i Industrias Saludes -convertides de la mà d'ell en productores cinematogràfiques i fabricants de projectors de joguet-, a més de CIFESA, Publicidad Levante o la seua pròpia firma, PASSA. La projecció del documental formarà part de la secció de projeccions especials de la 35a edició del Festival Internacional de Cine de València, programat del 5 al 9 de desembre. Aquest apartat de Cinema Jove constarà de quatre pel·lícules, tres d'elles estrenes mundials

La programació es completa amb els cicles de curtmetratges i sèries web a concurs. En total es projectaran 33 curts repartits en sis programes, enfront dels deu programes d'edicions anteriors. "La programació d'enguany representa un 60% de l'oferta habitual, però això ha implicat un treball més conscienciós de selecció, amb la presentació dels millors treballs en format curt d'enguany. Comptem amb pel·lícules premiades en els principals festivals del món, Locarno, Cannes, Berlín, Toronto i Clermont-Ferrand", avança Carlos Madrid.

La secció de sèries web, en canvi, s'oferirà en la totalitat, amb la projecció de 13 propostes procedents d'Austràlia, el Canadà, el Brasil, Països Baixos, Dinamarca, Suïssa, Espanya, Luxemburg i Rússia, entre les quals es troben documentals, comèdies, drames i ciència-ficció.

Te puede interesar
Lo más visto