S'estima que 17.000 castellonencs rebran la vacuna covid abans de març

El primer grup en vacunar-se són residències, personal sanitaris i dependents

Sanitat 26 de noviembre de 2020 redacció
descarga
Reunió de treball de la consellera de Sanitat, membres de la comissió de vacunació de la Comunitat y el President. GVA

Si es compleixen les previsions del Govern central quant als periodes de vacunació, quasi 17.000 castellonencs estaran vacunats del coronavirus en el mes de març. D'entre aquest grup es troben els usuaris de residències de majors i de discapacitats, el personal d'aquests centres, els professionals sanitaris, i les persones considerades grans dependents. 

Així mateix, una vegada s'acabe la primera fase de vacunació, que està previst que s'inicie a mitjan gener, es continuarà immunitzant a tota la població dividida en altres 14 grups, que encara no han transcendit.

En aquest sentit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar ahir que sobre 200.000 persones podran estar vacunades en la Comunitat contra el covid-19 en el primer trimestre del 2021, després de mantindre una reunió de treball al Palau amb la consellera de Sanitat, Ana Barceló, i membres de la comissió de vacunació de la Comunitat enfront del coronavirus, constituïda hores abans.

Puig va remarcar que es compta amb la logística necessària per a això degut a la labor que es realitza «des de fa molt temps». A més, el president va explicar que les previsions són començar a rebre les primeres dosis de vacuna al gener i arribar a les 400.000 dosis rebudes durant el primer trimestre de 2021, de manera que ja es podria haver vacunat a unes 200.000 persones en la Comunitat. Aquesta primera remesa està relacionada amb els compromisos de lliurament que la companyia Pfizer té amb Espanya. Es tracta d'una vacuna de dues dosis per persona.

Persones de risc

Per tant, després de l'anunci del president del Govern, Pedro Sánchez, fa 10 dies sobre la futura campanya de vacunació que incloïen a totes les persones majors de 65 anys com a col·lectiu de risc, ara ja no resulten vàlides. D'aquesta manera, dels 125.000 castellonencs, entre majors i personal sanitari previst en un inici, ara el número es redueix en aquesta primera fase a prop de 17.000 persones. 

Actualment, la província compta amb prop de 8.500 sanitaris, disposa de 43 centres residencials amb unes 3.300 places, que empren a uns 1.500 professionals sociosanitaris i hi ha 3.215 grans dependents, és a dir, persones amb un grau III, segons dades de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Residències i serveis a persones dependents

D'altra banda, l'Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents (Aerte) ha valorat de forma positiva que la campanya de vacunació comence pel col·lectiu més vulnerable, encara que tem que els terminis no puguen arribar a complir-se per la disponibilitat de la vacuna. El president de la patronal del sector, José María Toro, ha mostrat una «total col·laboració» dels centres amb la Conselleria de Sanitat per a administrar amb personal propi les dosis, com ja fan amb la vacuna de la grip.

Te puede interesar
Lo más visto