La Guàrdia Civil deté a 26 transportistes per utilitzar tacògrafs digitals manipulats

En la primera fase d'aquesta operació, 38 persones van ser detingudes per manipular i vendre els tacògrafs. Ara, la Guàrdia Civil ha detingut als empresaris i transportistes que estaven utilitzant aquests aparells falsejats

Successos 09 de agosto de 2021 Redacció Redacció
2020-12-11_op_pantaco_01

La Guàrdia Civil ha detingut a un total de 26 empresaris i conductors que estaven utilitzant tacògrafs digitals manipulats. Les detencions s'han dut a terme en diverses províncies espanyoles: Múrcia, Alacant, València, Cantàbria, Ciudad Real, Huelva, Còrdova i Alacant. 

Es tracta de la segona fase de l'operació Pantaco, amb la qual la Guàrdia Civil ja va desarticular l'any passat una organització dedicada a la manipulació i venda de tacògrafs manipulats. 

Després d'analitzar la documentació confiscada als 38 detinguts anteriorment, guàrdies civils de Trànsit han aconseguit identificar als professionals del sector que estaven utilitzant aquests aparells falsejats, un total de 26 transportistes i empresaris. 

La utilització, instal·lació i ús d'aquesta mena d'aparells tacògrafs manipulats, es castiga com un delicte de falsificació en document oficial, a més de la possibilitat d'investigació de l'empresa que els té instal·lats en els seus vehicles, podent ser investigats per un possible delicte contra els drets dels treballadors. 

Aquest tipus d'aparells estan instal·lats en tota classe de vehicles que tenen un pes superior a 3,5 tones o que puguen transportar a 9 persones o més. El grup desmantellat manipulava el tacògraf digital mitjançant la modificació del programari, oferint al transportista la possibilitat de conduir sense que li compten les hores de conducció, ni els quilòmetres recorreguts.

Gràcies a aquesta mena de frau, quan els agents realitzen una inspecció, s'obté com a resultat un document que indueix a error sobre la seua autenticitat, en reflectir unes dades de registre absolutament falsos i diferents dels reals. Aquest resultat falsejat conté informació referent als temps de conducció, descans, disponibilitat, altres treballs, velocitat i distància recorreguda, amb el consegüent perill per a la seguretat viària, a més de la competència deslleial per a la resta del sector.

Les investigacions continuen obertes pel Jutjat d'Instrucció que coneix de la causa, no descartant detencions posteriors. 

2020-12-11_op_pantaco_02

Te puede interesar
Lo más visto