Puig : "S'ha aconseguit fer un pas important davant la Comissió Europea per a aconseguir que s'aplique el tractament en fred als cítrics importats des de Sud-àfrica"

El president assenyala que la Comissió Europea ha de "garantir la seguretat alimentària dels ciutadans de la UE" i situar la salut per davant de criteris econòmics d'abaratiment de preus

General 24 de noviembre de 2021 Redacció Redacció
211014_PRE_Foto2_corte_naranja

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que la reunió mantinguda aquest dimecres a Brussel·les amb la directora general per a la Salut i la Seguretat Alimentària de la Comissió Europea, Sandra Gallina, ha permés fer "un pas important" per a aconseguir que s'aplique el tractament en fred als cítrics que importa la UE de Sud-àfrica.

Ximo Puig s'ha pronunciat en aquests termes després de la trobada que, al costat d'una delegació integrada per representants del sector citrícola de la Comunitat Valenciana, ha mantingut a Brussel·les amb la responsable de la Comissió Europea en matèria sanitària. El president ha subratllat en aquest sentit que la directora general ha eixit de la reunió tenint "més clar que mai" que resulta una "urgència" actuar contra els problemes de plagues generats per la falta de control fitosanitari a les importacions procedents de Sud-àfrica.

La delegació valenciana encapçalada pel president ha comptat a més amb la presència de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà; l'ambaixador representant permanent adjunt davant la UE, Raúl Fuentes, i l'eurodiputada Inmaculada Rodríguez-Piñero. Per part del sector citrícola, han acompanyat al president responsables de *Intercitrus i Comité de Gestió de Cítrics, AVA, Va unir de Llauradors, Asaja-Alacant, UPA i cooperatives agroalimentàries.

Tal com ha assenyalat el cap del Consell, tant la Generalitat com el conjunt del sector i el propi Govern central, a través de la Representació permanent davant la UE, "han plantejat clarament a la màxima autoritat sanitària europea que aquest és un problema de seguretat alimentària", i la representant comunitària ha eixit "convençuda" de la necessitat d'actuar de manera "urgent".

"Tenim una situació en la qual el camp en la Comunitat Valenciana està patint unes plagues que venen de fora i que la UE ha de frenar de la manera més ràpida que puga ser possible", ha indicat Puig, que ha insistit que el que està en joc és "garantir la seguretat alimentària dels ciutadans de la UE".

Principi de reciprocitat

Ximo Puig ha exigit que s'aplique a més el principi de reciprocitat per a establir uns controls que el sector citrícola de la Comunitat Valenciana ja està aplicant-se en les seues exportacions a mercats com l'estatunidenc i que, com ha subratllat el president, fins i tot Sud-àfrica accepta per a introduir els seus productes allí on se li exigeix.

Per això, ha considerat una "fita important" la trobada celebrada a Brussel·les per a reivindicar l'establiment del tractament en fred als productes citrícoles que importe la UE de països tercers. "Hui el sector citrícola europeu ha estat representat per la veu dels productors valencians", ha indicat Puig, que ha remarcat que es tracta, per tant, d'un problema que va més enllà de la Comunitat Valenciana.

A partir d'ara, la Generalitat, de la mà del sector, continuarà insistint amb "total rotunditat", en l'àmbit tècnic, articulant solucions, i en el pla polític, accelerant "al màxim" la "pressió" per a obtindre un ampli acord recolzat pel conjunt dels Estats membres.

Ximo Puig ha defensat que no es pot produir un debat "a dos nivells" en el qual impere el criteri "econòmic", d'abaratiment de preus, plantejat per alguns països europeus del Nord, en detriment de la salut de la ciutadania europea.

En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que la postura plantejada a Brussel·les per la delegació valenciana, exposada davant Sandra Gallina amb "arguments sòlids i solvents", representa "un pas cap avant important" que podrà tindre efecte abans de l'inici de la pròxima campanya citrícola sud-africana.

"Cal buscar una solució global, i no sols per Sud-àfrica, sinó perquè no compleixen els reglaments fitosanitaris" marcats amb estàndards europeus. "La prioritat és la sanitat", ha insistit.

Te puede interesar
Lo más visto