La Comissió Territorial d'Urbanisme aprova el Pla General Estructural de Castelló

La ciutat recupera el marc legal urbanístic amb un nou model que equilibra el creixement residencial, industrial i terciari

Política 17 de diciembre de 2021 Redacció Redacció
17-12-21 Rdp sobre el Plan General (archivo)

La Comissió Territorial d'Urbanisme de Castelló ha aprovat hui de manera definitiva el nou Pla General Estructural (PGE) de Castelló, que restableix el marc legal urbanístic de la ciutat després de més d'una dècada amb un ordenament anul·lat per la justícia. “Hui és un dia històric per a la ciutat, perquè Castelló recupera una eina que aportarà la seguretat jurídica necessària per a atraure inversions, crearà noves oportunitats i serà una palanca de recuperació social i econòmica per a la ciutat, sumant així més mecanismes amb els quals afrontar un futur marcat per la crisi sanitària de la covid-19”, ha explicat l'alcaldessa, Amparo Marco.


“El Pla General és el llegat més important i estratègic que els governs del Pacte del Grau i de l’Acord de Fadrell deixaran a la ciutat de Castelló. És un projecte de ciutat, de futur i d'oportunitats”, ha recalcat Marco. Així mateix, ha destacat que el nou ordenament “incorpora la perspectiva de gènere, per a aconseguir una ciutat més amable i segura per a les dones; i trenca amb el model depredador promovent un ús racional i sostenible del sòl, i sent capaç de donar resposta a les necessitats reals de sòl residencial, industrial i terciari de les pròximes dècades”, ha detallat Marco.


El regidor d'Urbanisme, José Luis López, que ha assistit a la reunió telemàtica de la Comissió Territorial d'Urbanisme que ha donat llum verda al Pla General Estructural de Castelló, ha detallat que “després de l'aprovació de hui, entrarà en vigor el Pla General Estructural de Castelló, que estableix l'ordenació territorial a escala municipal, classifica el sòl i defineix els seus usos”. “Comencem així a plasmar el nou model urbanístic de la ciutat, que equilibra els creixements residencials, industrials i terciaris i posa en valor el sòl no urbanitzable per a generar un entorn urbà de qualitat, projectant una infraestructura verda amb els espais urbans, rurals i litorals de major valor ambiental”, ha apuntat. Amb el PGE aprovat, l'Ajuntament continua treballant per a aprovar el Pla d'Ordenació Detallada (POP), que inclou l'ordenació urbanística de detall.


Segons ha explicat el segon tinent d'alcaldia, Ignasi Garcia, “donem pas a un nou model de ciutat dient adeu a un disseny i paisatge urbanístic caducat. Avancem així cap a una ciutat pensada per a les persones i per al benestar de les famílies que ens permetrà crear més zones verdes i espais per a la salut ambiental de Castelló”. De fet, el regidor ha assenyalat el Baròmetre del Consell com l'indicador social que la ciutadania de Castelló reclama “més polítiques verdes i sostenibles. I precisament el Pla General és un pas avant cap a una ciutat urbana més amable amb l'entorn natural”.


Garcia també ha destacat que l'aprovació del PGE “ens permetrà atraure les inversions i infraestructures que necessita la nostra ciutat. Inversions que desembocaran, a més d'en un major progrés socioeconòmic i sostenible, en la creació de llocs de treball per a millorar la qualitat de vida i les oportunitats a Castelló”.


“Per fi Castelló inicia un nou camí per al futur de la ciutat. Aquest Pla General fixa un nou model de ciutat compacta i que aposta per la recuperació del sòl agrari i per la restauració del sòl natural”, ha afirmat el tercer tinent d'alcaldia, Fernando Navarro, qui ha destacat que el planejament desclassifica 11 milions de metres quadrats de sòl urbanitzable i protegeix 2.000 hectàrees de sòl agrari.


Per part seua, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha explicat que l'aprovació del PGE “posa fi a la situació de buit de planejament que hi havia des que el Tribunal Suprem va anul·lar, al gener de 2009, l'anterior Pla General de l'any 2000”. A més, España ha destacat “l'intens procés de participació ciutadana” que hi ha hagut en la redacció del Pla, que va iniciar l'Ajuntament de Castelló al juliol de 2013. El conseller també ha posat en relleu la celeritat amb la qual s'ha procedit a la seua aprovació, “ja que la sol·licitud d'aprovació definitiva autonòmica va entrar en la Comissió Territorial d'Urbanisme el passat 1 de juliol de 2021”. En aquest sentit, ha afegit que “en el procés han intervingut totes les administracions sectorials i l'ordenació aprovada, finalment, ha rebut la conformitat de totes elles”.

Te puede interesar
Lo más visto