Els hospitals públics valencians realitzen més d'un centenar d'implants coclears a l'any

L'any 2021 es van realitzar 125 implants coclears en els diferents serveis assistencials dels hospitals

General27 de febrero de 2022RedaccióRedacció
2019-01-23

Els hospitals públics de la Comunitat Valenciana van realitzar durant l'any passat 125 implants coclears. En concret, 113 implants coclears unilaterals i 12 bilaterals.

Els implants coclears suposen una revolució tecnològica que permeten a la persona amb disfunció auditiva recuperar el sentit de l'oïda. El dia 25 de febrer se celebra el dia Internacional de l'Implant Coclear i la Conselleria de Sanitat se suma a aquesta commemoració amb la finalitat de donar major visibilitat a aquelles persones amb diversitat funcional auditiva.

Així, durant l'any passat es van dur a terme 60 implants coclears a l'Hospital La Fe, 29 a l'Hospital Clínic, 2 a l'Hospital de Manises, 18 a l'Hospital General d'Alacant, 8 a l'Hospital La Ribera i 8 a l'Hospital Universitari Doctor Peset.

Per a això, la Conselleria de Sanitat ha destinat en 2021 més de 2 milions d'euros en intervencions d'implants coclears i en la renovació d'aquests dispositius electrònics en pacients que ja ho tenien implantat per a la renovació dels processadors.

L'implant coclear està compost d'una banda interna amb un feix d'elèctrodes que s'introdueix en la còclea a través de la cirurgia, i una part externa o processador de la paraula. Així, una vegada introduït en la còclea permet l'estimulació elèctrica del nervi auditiu mitjançant uns elèctrodes i el pas de senyals acústics cap a les estructures cerebrals superiors. D'aquesta manera, s'aconsegueix l'audició sobrepassant l'oïda interna lesionada.

Actualment, s'estan realitzant molts avanços, tant en els implants com en els processadors. De fet, segons ha explicat el cap del Servei d'Otorrinolaringologia de l'Hospital La Fe, Miguel Armengot, "quant al disseny dels elèctrodes, ara són més fins per a evitar lesions en les estructures de l'oïda interna i preservar les restes auditives, i són més compatibles amb la ressonància magnètica".

A més, els processadors són més xicotets i amb bateries recarregables. Els micròfons són multidireccionals i disminueixen el soroll d'ambient i, d'altra banda, s'estan dissenyant aplicacions per a ajustar els programes des del mòbil, a més de ser més resistents a l'aigua.

Línies d'investigació en La Fe

Des del Servei d'Otorrinolaringologia de l'Hospital La Fe s'estan centrant en diverses línies d'investigació per a millorar l'atenció tant de pacients adults com en menors.

Així, segons ha indicat la responsable de la Unitat d'Audiologia i Otología de l'Hospital La Fe, la doctora Laura Cavallé Garrido "en pacients adults s'estan tractant, mitjançant l'implant coclear, les sordeses unilaterals que tenen acúfenos incapacitants. En aquests casos, s'observa que l'implant disminueix considerablement el acúfeno i a més millora l'audició".

Així mateix, "en xiquets, l'implant coclear en hipoacúsia unilateral està indicat per a aconseguir l'audició binaural, per les dues oïdes, perquè és fonamental per a comprendre en ambient sorollós i localitzar el so. Els xiquets amb sordesa unilateral han de fer un major esforç per a comprendre, això pot produir fatiga i retards en el desenvolupament del llenguatge i pitjors assoliments acadèmics, socials i laborals" ha afegit.

D'altra banda, les línies de treball se centren també en la cerca de l'implant coclear personalitzat. De fet, com cada persona candidata a implant coclear té una diferent anatomia de l'oïda interna, des del servei d'Otorrinolaringologia de l'Hospital La Fe s'està treballant amb una eina que permet mesurar la grandària de la còclea per a així determinar quin elèctrode és el més adequat per a cada pacient.

Te puede interesar
Lo más visto