Castelló aprova el II Pla Municipal de Drogodependències i Altres Trastorns Addictius

El document incorpora 12 objectius i 20 accions fins a 2025 per a la prevenció en àmbits com l'escolar, familiar i comunitari

Educació 28 de febrero de 2022RedaccióRedacció
25-01-22 Mary Ribera

L'Ajuntament de Castelló ha aprovat en el ple d’aquest mes de febrer el II Pla Municipal de Drogodependències i Altres Trastorns Addictius a desenvolupar durant el període 2022-2025 i que incorpora un total de dotze objectius específics i vint accions a desenvolupar en quatre àmbits d'actuació (escolar, familiar, comunitari i àmbit de prevenció selectiva i indicada). L'objectiu principal d'aquest segon pla és desenvolupar actuacions en matèria de prevenció de les conductes addictives i coordinar els recursos municipals per a reduir els factors de risc associats a les drogodependències i altres trastorns addictius, ateses les necessitats detectades en els quatre àmbits d'actuació.

La regidora de Benestar Social, Dependència i Infància, Mary Carmen Ribera, ha explicat que aquest pla “dona continuïtat a l'aprovat inicialment en 2016 i prorrogat fins al passat 2021” i que ha facilitat al consistori “les eines per a coordinar i executar polítiques més eficaces de prevenció i integració social en matèria de drogodependències o altres addiccions”. “Ara, aquest nou pla actualitza la situació actual a la ciutat per a detectar noves necessitats i poder abordar noves problemàtiques de manera que augmenta l'efectivitat de les polítiques de prevenció”, ha indicat.

Així, per a l'elaboració d'aquest II Pla s'ha realitzat una anàlisi prèvia per a això s'ha contactat amb els organismes i entitats de Castelló especialitzades en el tractament de les drogodependències i altres addiccions. D'aquesta manera, el nou pla planteja la intervenció en l'àmbit escolar a través de programes de prevenció en edats primerenques. En l'àmbit familiar, s'ha considerat necessària la participació de la família, definint intervencions per a dotar a les famílies d'eines i assessorament tècnic que, al seu torn, els permeta aplicar estratègies preventives.

A més, en l'àmbit comunitari, s'abordarà la normalització que actualment existeix entre la població davant el consum d'alcohol, cànnabis i altres drogues en moments d'oci i festes. Per a això, s'adaptaran les campanyes de conscienciació a la realitat local i s'oferirà a la població juvenil alternatives al model d'oci dominant. El nou pla també abordarà les problemàtiques d elles persones i col·lectius més vulnerables en l'àmbit de la prevenció selectiva i indicada.

En total, el II Pla recull una vintena d'accions per a la consecució de dotze objectius emmarcats en els quatre àmbits d'actuació citats.

D'altra banda, quant al balanç del pla anterior destaca la consecució del 100% dels objectius quant a la realització de programes de prevenció escolar havent aconseguit a un total de 43.367 alumnes de Primera i Secundària principalment entre els anys 2016 a 2020. En l'àmbit familiar, un total de 2.797 persones han participat en el programa de prevenció familiar oferit en centres educatius.

En l'àmbit de prevenció selectiva i indicada, destaca la convocatòria anual de subvencions per a entitats del tercer sector per al finançament de programes especialitzats a desenvolupar en el municipi. Alguns d'aquests programes han sigut els programes sobre joc patològic, d'atenció a adolescents, d'atenció a famílies, programes d'abús d'alcohol, o programes de contacte directe amb usuaris de drogues en espais oberts, entre altres. També s'ha proporcionat informació, formació i recursos per a la reducció del risc i del mal associat al consum de substàncies addictiva a la pràctica totalitat de les demandes rebudes per part dels agents socials relacionades amb població de risc mitjà i alt.

Te puede interesar
Lo más visto