La Diputació reunix referents de l'emprenedoria amb motiu del Dia de la Dona Emprenedora
El 19 de novembre es busca visibilitzar la presència femenina al sector de l'emprenedoria.
La implantació del Pla d'Igualtat en la sanitat pública valenciana ha permés desenvolupar i implementar, de manera progressiva, una sèrie de mesures orientades a defensar la igualtat d'oportunitats de la dona des de diversos punts de vista en l'àmbit sanitari.
En aquest sentit, la Conselleria de Sanitat se suma a la commemoració del Dia Internacional de la Dona, que se celebra el dia 8 de març, amb la finalitat de participar en la lluita per la igualtat de gènere en tots els àmbits de la societat.
Cal tindre en compte que la sanitat valenciana està molt feminitzada. De fet, el 73,6% de la plantilla sanitària són dones. La mitjana d'edat se situa en els 48 anys, i en els homes en els 49 anys. Per categories, en personal facultatiu les dones representen el 53%, en personal d'infermeria el 82,3% i en auxiliars d'infermeria ascendeix a un 95,8%. Quant a personal no sanitari, en personal administratiu les dones ocupen el 83,3% i més equilibrat està en zeladors i zeladores amb un 57,6% de dones.
A més, quant a la representació de la dona en els llocs directius de Sanitat hi ha hagut una evolució favorable en els últims anys. Així, la dona és present en el 72,7% dels alts càrrecs directius de la Conselleria de Sanitat (consellera, secretaries autonòmiques, sotssecretaria i direccions generals), i quant als Departaments de Salut, més de la meitat dels llocs directius estan ocupats per dones (50,7%) segons la mitjana global entre gerències, direccions i subdireccions.
Les mesures implantades pel Pla d'Igualtat estan permetent que vaja disminuint la bretxa salarial i un major accés de les dones a llocs directius.
Per a això, anualment es destinen prop de 4,5 milions d'euros per a donar cobertura a mesures com ara l'ampliació del permís de paternitat, l'avançament del permís de maternitat de la setmana 37 a la setmana 35 d'embaràs, aplicació del permís per part de familiar de primer grau, reducció de la jornada en situació de violència de gènere, manteniment de retribucions en supòsits d'exempció de guàrdies o atenció continuada durant l'embaràs, entre altres.
En aquest sentit, una de les mesures adoptades per Sanitat que ha tingut un impacte altament positiu ha sigut l'adaptació o canvi de lloc de treball per risc durant l'embaràs o lactància natural, o l'exempció de guàrdies o atenció continuada durant l'embaràs i el permís de lactància, sense que això supose un minvament econòmic per a la treballadora.
Protocol específic enfront de l'assetjament sexual
D'altra banda, des de Sanitat es presta especial atenció a la detecció de l'assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual o identitat de gènere. De fet, compta amb un protocol específic 'Protocol d'actuació enfront de l'assetjament sexual o per raó de sexe en l'àmbit laboral sanitari de la Conselleria de Sanitat', que permet la resolució de situacions d'assetjament amb la major agilitat possible.
A més, des de l'any 2015 es duu a terme de manera permanent la campanya enfront de la violència de gènere. Els centres de salut són considerats 'Espais segurs i lliures de violència de gènere' i es realitza una important labor de detecció de possibles casos a través del sistema de garbellat universal que es realitza en dones majors de 14 anys.
Així, existeix un protocol específic que regula la mobilitat o adaptació de les condicions de treball de les empleades públiques en situació de violència de gènere. Des de l'any 2018, hi ha una mitjana anual d'aproximadament 30 treballadores que s'acullen a les mesures que contempla aquest protocol.
Oferta formativa a través de la EVES
Finalment, quant a formació en matèria d'igualtat s'ha consolidat una oferta formativa a través de la EVES per a promoure el coneixement i sensibilització del conjunt de la plantilla en matèria d'igualtat entre homes i dones.
En aquest sentit, s'han dut a terme 13 edicions del curs específic del Pla D'Igualtat, amb una assistència de més de 300 persones. A més, s'han dut a terme tres edicions del curs 'La investigació des de la perspectiva de gènere en salut', que ha permés formar a 300 persones.
Finalment, un altre dels aspectes en els quals s'ha insistit a nivell formatiu és l'ús del llenguatge inclusiu i no sexista, de manera que s'ha consolidat un curs de 20 hores a través de la EVES, així com tallers específics d'una hora.
En definitiva, l'objectiu de la Conselleria de Sanitat és continuar treballant en la lluita contra la desigualtat entre homes i dones, i més en un àmbit, com és el sanitari, en el qual la majoria són dones.
El 19 de novembre es busca visibilitzar la presència femenina al sector de l'emprenedoria.
Casetes de fusta i espectacles d'animació són les novetats aquest any
Hi haurà suficients cultius per a abastir la venda nacional i les exportacions, sense la necessitat d'importacions
L'Ajuntament de Castelló reconeix el comerç local veterà de la ciutat
Les subvencions busquen fomentar l'associacionisme i donar suport a iniciatives de salut, educació i benestar social en tota la província.
L'Ajuntament renova el paviment de diverses vies clau de la ciutat i els seus voltants, amb l'objectiu de facilitar el trànsit i millorar la seguretat viària.
L'exposició estarà oberta fins al 9 de febrer al Menador de Castelló
L'equip de La Barbería Albinegra analitza al rival del CD Castelló en el partit d'aquest pròxim dissabte 15
Un esdeveniment esportiu per a fomentar la inclusió i el treball en equip
Un concert molt especial per al 22 de novembre, dia de Santa Cecília
Diversos centres educatius de Castelló s'han congregat a la Plaça Major para una lectura plurilingüe dels drets de la infança