Intervingudes a Alacant 20 tones de taronges contaminades amb un plaguicida prohibit

Els cítrics procedien d'Egipte i contenien cloropirifós, un insecticida tòxic per a l'ésser humà i prohibit per la Unió Europea

Successos 14 de marzo de 2022 Redacció Redacció
2022-03-13_incautacion_naranjas_01

La Guardia Civil ha intervingut aquest cap de setmana a Alacant 20 tones de taronges que estaven contaminades amb cloripifós, un plaguicida prohibit a la indústria alimentària de la Unió Europea des de 2020.

L'operació -duta a terme amb la col·laboració de la Direcció General de Salud Pública i Addiccions de la Generalitat Valenciana- s'ha saldat amb la investigació de set persones per delictes contra la salut pública, falsedat documental, contra el comerç i els consumidors, i per constitució de grup criminal. 

Els registres han tingut lloc en diverses instal·lacions d'empreses fructícoles: una a Barcelona, on es va analitzar la partida inicialment; una a Castelló; dos a València; una a Alacant, empresa propietat del líder de la banda; i l'última a Múrcia. Les taronges, ja retirades del mercat, procedien d'Egipte i van ser adquirides a Barcelona pel líder d'aquesta xarxa, que coneixia l'ús d'aquest plaguicida prohibit en els cítrics que pretenia vendre.

L'importador, l'empresa del qual estava situada a la província d'Alacant, va declarar a les autoritats que les taronges detectades a Barcelona havien sigut venudes a una empresa a Múrcia, i posteriorment a València. Una vegada adquirides per l'empresari de la província de València, les taronges contaminades anaven a ser presumptament destruides per un altra empresa de la província.

No obstant això, els agents del Seprona, amb la informació aportada per les autoritats sanitàries, han descobert la falsedat d'aqueixa declaració. Els investigadors han trobat un entramat d'empreses implicades, distribuïdes pel llevant espanyol i dirigides per l'importador des d'Alacant. Els investigats havien creat les factures, albarans de compra i venda, fins i tot els documents de destrucció, de manera fícticia, tractant de convéncer a les autoritats que les taronges serien retirades del mercat destinant-les a la destrucció. 

L'operació Hisnlukk ha sigut desenvolupada pel Seprona d'Alacant, que ha comptat amb la col·laboració de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions. També han participat les Àrees de Seguretat Alimentària d'Alacant, Alzira (València) i Múrcia. S'ha comptat amb el suport de les Unitats Tècnica i Operativa Central de Medi Ambient de la Guàrcia Civil.

Te puede interesar
Lo más visto