
Les vacances ideals segons el teu signe, descobreix on recarregar energies este estiu
Del luxe de Leo a l’aventura de Sagitari, coneix el destí perfecte per a tu segons el teu horòscop… i el teu ascendent!
La iniciativa, que compta amb 3 línies d'investigació, s'està duent a terme a nivell nacional al costat del CSIC, Instituts especialitzats i Universitats
27/05/2020Covid Water és el nom amb el qual FACSA, empresa de referència en la gestió del cicle integral de l'aigua, ha batejat el seu projecte integral d'investigació sobre SARSCoV-2 en sistemes de clavegueram i EDAR. Una iniciativa que cerca posar a la disposició de la societat una innovadora eina de lluita contra la pandèmia de la COVID-19 a través de la detecció i quantificació del material genètic del virus causant de la malaltia en aigües residuals.
Aquesta quantificació té com a objectiu principal, l'obtenció de dades que permeten juntament amb un altre tipus d'informació poblacional i epidemiològica, la possibilitat d'anticipar-se davant possibles reinfeccions de la població per COVID-19, tenint sobretot en compte el procés de desescalada en el qual ens trobem.
Per a això s'analitza com es comporta el virus en la línia d'aigües i fangs de diferents tipologies d'Estacions Depuradores d'Aigües Residuals (EDAR), a fi d'obtenir informació que permeta fer una foto clara i concisa sobre el comportament d'aquest virus en el sanejament urbà.
El primer dels estudis relacionat amb el projecte Covid Water es troba en la cinquena setmana de mostreig i s'està portant ja a cap en diferents emplaçaments a nivell nacional d'Andalusia, Aragó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Astúries i Múrcia on FACSA presta servei. Per a això, s'està adaptant la presa de mostres i l'anàlisi a la casuística de cada població i la seua EDAR, per al que s'està comptant amb l'estreta col·laboració de les corresponents administracions, molt compromeses en aquest procés.
Intel·ligència artificial per a la detecció primerenca
FACSA ha començat a treballar en un projecte finançat per la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital a través de l'Agència Valenciana de la Innovació, per al qual es mostrejaran cinc depuradores -i els seus corresponents claveguerams- de poblacions de Castelló, València i Alacant, monitorant-se així grans ciutats, ciutats mitjanes i petites poblacions.
La principal novetat d'aquest projecte es basa en la creació d'una eina digital accessible que recopila informació sobre la detecció del coronavirus SARS-CoV-2 en els diferents assentaments urbans, juntament amb dades poblacionals de lliure accés, així com altres indicadors d'interès d'índole socioeconòmic i ambiental.
D'aquesta manera, en paral·lel a l'obtenció de dades de presència de SARS-CoV-2 en les mostres triades de les diferents localitzacions, es treballarà en la recol·lecció de dades poblacionals i epidemiològiques. Així, s'espera trobar aquelles variables demogràfiques i ambientals que puguen estar relacionades amb la presència del virus en aigües residuals, ja que aquesta pot ser una eina per a conèixer, de manera indirecta, la influència de l'epidèmia en la població independentment de la manifestació o no de símptomes.
Jose Claramonte, Director General de FACSA
Jose Claramonte, Director General de FACSA destaca: «La companyia pretén combinar els resultats analítics obtinguts en diferents punts de la xarxa amb informació agregada de tipus poblacional i epidemiològica i, mitjançant tecnologies d'intel·ligència artificial, trobar tendències i patrons de comportament per a cada sistema de sanejament o àrea analitzada. Aquesta eina, podria ser de gran ajuda per a la modulació de les fases del desescalada en el qual ens trobem, així com per al seguiment de la pandèmia i detecció primerenca dels seus possibles rebrots».
Amb tot això, FACSA uneix les seues forces en la lluita contra l'actual crisi sanitària, aportant els seus coneixements i la seua experiència en aquest camp, on ja ha desenvolupat projectes en matèria de seguiment de la contaminació a través la xarxa de clavegueram o campanyes epidemiològiques en sistemes d'informació geogràfica per a la gestió espacial de les dades.
Del luxe de Leo a l’aventura de Sagitari, coneix el destí perfecte per a tu segons el teu horòscop… i el teu ascendent!
El director del SOM, l’alcaldessa de Castelló i diversos col·laboradors anuncien el programa d’aquesta nova edició
Els ajuntaments podran optar a subvencions de fins a 5.000 euros per a actuacions de manteniment, homologació i divulgació del patrimoni natural
El nou contracte aposta per la reorganització de línies, la digitalització i autobusos sostenibles
Deu Dies de Tradició, Gastronomia i Convivència per ha gaudir d'una programació per a totes les edats, amb actes taurins, culturals i religiosos en honor a la Mare de Déu del Carme.
Aquest esdeveniment, ja consolidat, convida a descobrir el Conjunt Històric Artístic de la localitat en una atmosfera de música i tradició.