AVA-ASAJA sol·licita al Govern ajudes directes als cítrics per la campanya “desastrosa”

AVA-ASAJA també demana a la conselleria que destini fons de la Generalitat Valenciana a altres cultius com a raïm, caqui, hortalisses, ametlla o fruites d'os

Economía 16 de abril de 2022 Redacció Redacció
1637669834232

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) sol·licita al Ministeri d'Agricultura que destine una línia d'ajudes directes als cítrics per la greu crisi de rendibilitat que travessen la immensa majoria dels productors de taronges i mandarines.

El sector citrícola valencià està ultimant una campanya “absolutament desastrosa”, ja que mentre els costos de producció han pujat més d'un 30% interanual a causa de l'encariment de l'energia elèctrica, els carburants, abonaments o fitosanitaris, els preus en origen s'han desplomat a la meitat respecte a l'any passat –situant-se en la majoria de varietats per davall de costos– a pesar que les cotitzacions que paguen els consumidors s'han mantingut elevades i fins i tot s'han incrementat.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, alerta que “el Govern ha d'actuar de manera urgent perquè és evident que els mecanismes d'estabilització de mercat no estan funcionant, la llei de la cadena alimentària s'està incomplint flagrantment i les importacions foranes, produïdes en estàndards fitosanitaris i ambientals més laxos, estan desplaçant els nostres cítrics en els mercats europeus. La guerra a Ucraïna ha empitjorat la situació però no és en absolut l'única causa. Mentre hi haja producció pròpia amb preus pels sòls, no hauria d'entrar ni una importació més. Necessitem recuperar la preferència comunitària, traure l'agricultura de les normes de Competència i reequilibrar d'una vegada per sempre la cadena de valor. Però sense tot això, a curt termini l'Administració ha d'aportar un suport d'auxili si no volem veure com es multipliquen els horts abandonats”.

Aguado remarca que “l'única baula que es troba en pèrdues és el de la producció. Tots els altres que parlen últimament dels seus problemes poden repercutir l'escalada de costos als seus marges i guanyen diners. L'agricultor, per contra, rep les engrunes que queden de la liquidació –ara mateix al voltant de 10 cèntims per quilo en taronges– i no pot ni respirar. Una Administració seriosa obriria una investigació per a determinar què està ocorrent en el mercat citrícola i almenys faria complir la llei perquè totes les baules, inclòs el productor, tinguen el seu benefici”.

D'altra banda, a nivell autonòmic AVA-ASAJA demana a la Conselleria d'Agricultura que aprove altres ajudes amb fons propis de la Generalitat Valenciana a tota classe de cultius que igualment pateixen importants pèrdues de rendibilitat, com ara caquis, hortalisses, raïm per a vi, fruites d'os o ametles. Subratlla AVA-ASAJA que la Comunitat Valenciana és “el fanalet roig d'Espanya i possiblement d'Europa en terres sense cultivar (prop de 165.000 hectàrees, una de cada cinc), en envelliment de la població agrària i en falta de relleu generacional. Cal prendre mesures i cal prendre-les ja. Els agricultors i ramaders valencians no podem esperar més”.

Te puede interesar
Lo más visto