La pedra se suma a les pluges i el fred en el camp valencià i colpeja 3.000 hectàrees de vinyes

AVA-ASAJA demana la implicació de la FVMP i els ajuntaments per a aprovar ajudes directes i mesures fiscals davant els més de 30 milions de pèrdues pel clima

Economía 04 de mayo de 2022 Redacció Redacció
ava_pedrisco_camporrobles_030522
AVA-ASAJA

Després de les pluges persistents i l'onada de fred àrtic en els mesos de març i abril, el mes de maig comença amb noves precipitacions i fins i tot la primera tempesta de pedra que castiga el camp valencià. Segons una primera estimació d'urgència de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA), la pedra caiguda ahir a la vesprada va ocasionar danys de gravetat en una superfície aproximada de 3.000 hectàrees de cultiu, principalment en els termes de La Font de la Figuera (a la comarca de La Costera), Fontanars dels Alforins (Vall d’Albaida) i Camporrobles (Utiel-Requena).

El cultiu més afectat per la calamarsa és la vinya, sobretot en aquelles parcel·les el cicle vegetatiu de les quals es troba més avançat i la grandària dels brots són majors. Així, el grau d'afecció en aquestes varietats més primerenques pot aconseguir el 70% de la futura producció i fins i tot fins al 100% en els camps més colpejats per la pedra. Molts raïms que no han arribat a caure a terra mostren nombrosos impactes i, encara que el seu raïm cicatritzen, no es desenvoluparan com un ram normal, amb el consegüent minvament de collita.

Altres produccions castigades són l'olivar, l'ametler i les fruites d'os, si bé aquestes dues últimes ja patien abans de la tempesta greus minvaments a causa del fred i l'excés d'humitat. Els agricultors estan preocupats perquè les pluges continuades impedeixen la realització de labors agràries necessàries per a mantindre un correcte desenvolupament vegetatiu.

AVA-ASAJA estima que les seues previsions actuals de 30 milions de pèrdues en el sector agropecuari de la Comunitat Valenciana a causa de l'anomalia climàtica es quedaran tales conforme transcórreguen els dies i es constaten a peu de camp l'evolució dels danys. Per això, l'organització agrària ha enviat un escrit a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) sol·licitant-li que aprove una moció en suport al col·lectiu i que trasllade als consistoris la necessitat d'aplicar ajudes directes i mesures fiscals dirigides a alleujar la difícil situació que travessen els agricultors i ramaders afectats. L'associació també s'ha dirigit directament als ajuntaments de capitals de comarca i de localitats amb especials sinistres a causa de les adversitats climàtiques per a instar-los a posar en marxa iniciatives en defensa del sector agrari.

Cultius que es trobaven en plena fase de floració i quallat, com ara ametles, taronges, mandarines, caquis i fruites d'os, han experimentat gelades o problemes de podridura. En el cas dels cítrics, també fruits pendents de recol·lecció han registrat importants minvaments. Les hortalisses de temporada, com a cebes, creïlles, encisams i cols, igualment han patit greus pèrdues de collita i de qualitat. Per part seua, els ramaders i apicultors han hagut d'assumir majors sobrecostos en alimentació i energia.

Te puede interesar
Lo más visto