Educació oferirà la optativa Cultura Digital en anglés per als alumnes de Secundària

Es podrà cursar als centres educatius a partir del pròxim curs en un dels quatre cursos de l'ESO

Educació 15 de junio de 2020 REDACCIÓ
aula

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha publicat el temari de la nova matèria Cultura Digital. Serà optativa en l'etapa de l'ESO, i els centres educatius valencians podran impartir-la el pròxim curs 2020-2021 en anglés. Es podrà oferir en qualsevol dels quatre cursos de l'ESO i s'oferirà en el bloc d'optatives de lliure configuració autonòmica. La càrrega horària serà de dues hores setmanals de 1r a 3r, i de tres hores en 4t.

El propòsit de Cultura Digital és fomentar l'autonomia, formar ciutadania crítica a l'hora de navegar en entorns digitals i generar al mateix temps un ús segur i responsable de les xarxes. Així mateix, és una matèria en què es pretén donar especial incidència a la formació de l'alumnat per a la prevenció del ciberassetjament i el coneixement d'estratègies de seguretat.

Aquesta nova assignatura s'impartirà en anglés amb l'objectiu d'augmentar el contacte amb aquesta llengua per part de l'alumnat d'una manera naturalitzada i per la gran proliferació de continguts en anglés en els entorns digitals.

El temari s'ha organitzat en 10 unitats didàctiques, disponibles en el 'Rebost Digital', per tal que el professorat puga fer una tria d'aquells continguts escaients per al nivell i perfil d'alumnat que trien per a impartir aquests coneixements. 

La podrà impartir tant el professorat de l'especialitat d'Anglés dels instituts valencians com els i les docents de matèries afins, com ara Tecnologia o Informàtica, i el professorat d'altres llengües que tinguen almenys el certificat de B2 d'anglés. Per a impartir la matèria serà necessari fer un curs en línia de 20 hores de formació, que tindrà lloc entre el 9 i el 30 de setembre i que ha estat dissenyat per el Cefire de Plurilingüisme.

El curs, anomenat 'Cultura Digital: introducció i aplicació a l'aula' ofereix un total de 60 places i la inscripció estarà oberta des de l'1 de juliol fins al 2 de setembre.

El conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, remarca que l'alumnat «ha de tindre al seu abast eines educatives per a prendre'n consciència, traure'n partit i també per a estar alerta d'alguns dels perills vinculats a aquesta manera de relacionar-nos». I la directora general d'Innovació Educativa i Ordenació, Margarida Castellano, destaca: «en un món en què cal apropiar-se de la tecnologia per a compartir i per a aprendre, com s'ha demostrat durant els mesos que hem estat confinats, cap altre projecte interdisciplinari ens sembla més escaient que un que estiga relacionat amb continguts de cultura digital». 

Les temàtiques que s'aborden són: La vida amb Internet; Identitat personal: quina és la meua autoimatge en les xarxes?; Emocions connectades: què és un amic en Internet?; La lectura en la xarxa: tècniques de cerca i lectura digital; Les 'fake news': webs verificadors i contrast de dades; Mitjans i narratives transmèdia: som persones més creatives?; El treball en un món digital: habilitats digitals del segle XXI; Les diferències socials: discursos d'odi i malestar digital; Tecnologia per a la sostenibilitat: tractar l'emergència climàtica amb eines digitals, i Alfabetització visual i informacional.

Te puede interesar
Lo más visto