Vila-real habilita 250.000 euros per a incorporar el Molí Nou al patrimoni municipal i activar el projecte Connexió Millars

El Ple aprova una modificació de crèdits de 2,3 milions d'euros per a fer front a “necessitats imminents” com l'alça de la factura elèctrica, sentències de l'urbanisme del PP i nous nínxols en el cementeri

Economía 07/08/2022 Redacció Redacció
ple minut de silenci

El Ple de l'Ajuntament de Vila-real ha aprovat una modificació de crèdits de 2,3 milions d'euros per a atendre principalment “necessitats imminents i sobrevingudes” a les quals ha de fer front el consistori, com la construcció de nous nínxols en el Cementeri Municipal, l'increment de la factura elèctrica o els 600.000 euros d'una nova sentència urbanística “derivada de la gestió de l'anterior govern del PP”. A més, la corporació, que ha dedicat un minut de silenci en memòria de Santiago Grisolía, ha aprovat també destinar altres 249.000 euros a l'adquisició del Molí Nou de Santa Sofía, en el marc del projecte Vila-real Connexió Millars que crearà al costat del riu un “segon Termet” amb més de 126.000 metres quadrats de zona verda. 

“En els últims temps, l'Ajuntament de Vila-real, com succeeix també a les nostres cases, hem de fer front a una conjuntura econòmica molt complicada i imprevisible. Altres crisis a les quals ens enfrontem, lamentablement, no són tan sobrevingudes, sinó que ens acompanyen sempre”, assenyala el regidor d'Hisenda, Xus Madrigal, en al·lusió al pagament de sentències derivades de la gestió urbanística dels governs municipals del Partit Popular, “per les quals ja portem pagats 33 milions d'euros”. “L'urbanisme del PP”, incideix, “suposa un 25% de la modificació de crèdits que aprovem hui, amb 600.000 euros més per a fer front al pagament d'una sentència per la gestió urbanística del jardí de Jaume I”. 

Aquesta quantitat se suma al mig milió d'euros que ha hagut d'habilitar-se per a fer front a l'alça dels costos energètics fins a final d'any, tant en l'enllumenat públic com en els edificis municipals. També es destinaran 250.000 euros per a les festes de la Verge de Gràcia, 100.000 euros per a la millora de camins rurals i 125.000 euros per a manteniment d'instal·lacions esportives, a més dels 417.000 euros que s'invertiran en l'ampliació de nínxols del Cementeri Municipal. 

El Ple també ha aprovat, amb els vots a favor de PSPV-PSOE, Unides Podem, Compromís, Ciutadans i Vox i l'abstenció del Partit Popular, l'adquisició del Molí Nou de Santa Sofía per 249.000 euros, com un dels projectes tractors del futur Vila-real Connexió Millars que crearà una gran parc fluvial, amb un pressupost de més de dos milions d'euros que l'Ajuntament treballa per a obtindre de fons europeus. En la defensa de la modificació pressupostària per a fer possible la incorporació del molí al patrimoni municipal, l'alcalde, José Benlloch, ha volgut fer un homenatge al primer tinent d'alcalde Pasqual Batalla, qui va treballar per a la protecció i difusió del patrimoni local i, en particular, dels molins del terme. “Em sent tremendament orgullós d'aquest projecte i per això vull que aquestes paraules siguen també un homenatge a qui tant ens va ensenyar a voler i respectar els nostres patrimoni”, assenyala Benlloch, qui ha volgut agrair públicament la col·laboració de la família Montoliu, propietària del Molí Nou, per a arribar a un acord. Els 250.000 euros per al Molí Nou eixiran de tres baixes pressupostàries: el mirador de l’Assut, pendent encara d'acord amb els propietaris privats de les parcel·les; un solar per al futur centre integrat d'FP, per al qual s'ha trobat una ubicació més idònia; i l'expropiació de cases per a la reordenació de vials públics dels voltants de l'Estadi de la Ceràmica, que finalment ha assumit el Villarreal CF i per les quals s'està treballant ja en un acord amb el club. 

“Hem fet molt en aquests anys pel nostre patrimoni: el Gran Casino, pel qual acaben de passar més de 20.000 persones aquests dies, la Torre Motxa, la coveta o les col·laboracions amb entitats com el Sindicat de Regs o l'església arxiprestal i Sant Pasqual. Tant de bo haguérem tingut altres circumstàncies i no la ruïna que ens va deixar el PP per a fer molt més. Però no ens rendim, i tenim en cartera molts projectes i il·lusions en els quals continuem treballant”, avança Benlloch.

L'alcalde ha destacat, a més, l'envergadura del projecte Vila-real Connexió Millars, en la qual s'emmarca l'adquisició del Molí Nou de Santa Sofía. “Un projecte de dos milions d'euros que hem presentat a finançament europeu i que ens permetrà crear 126.000 metres quadrats d'un segon Termet, igual que els nostres avantpassats van fer un segle arrere, quan Vila-real a penes tenia 16.000 habitants. Ara som 51.800”, agrega Benlloch, qui, referent al finançament europeu, puntualitza: “Ens la poden donar o no, però si no sembrem no recollirem i un dels hàndicaps del projecte és que no teníem ni un pam de terreny públic en eixe costat del Millars”, conclou l'alcalde de Vila-real.

 

 

Te puede interesar
Reunión SYMSITES

La economia circular és un objectiu que el projecte SYMSITES vol assolir amb la col·laboració de Fovasa i Facsa

Redacció
Economía 06/11/2023

Aquest projecte està engegant quatre Ecosites a Espanya, Dinamarca, Àustria i Grècia, on s'implementen tecnologies innovadores per maximitzar la recuperació de recursos a partir de residus, tant urbans com municipals. A Espanya, aquesta iniciativa promourà la circularitat a la zona d'Alcoi, a la Comunitat Valenciana, i tractarà de manera conjunta els residus generats pels municipis de la zona

Lo más visto