La Diputació reunix referents de l'emprenedoria amb motiu del Dia de la Dona Emprenedora
El 19 de novembre es busca visibilitzar la presència femenina al sector de l'emprenedoria.
El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta impulsa projectes d'alumnes de l'UJI que becarà per a millorar l'entorn rural. La gerent del Grup, Marta Urban, ha participat en la reunió de la comissió de seguiment d'aquestes beques amb la finalitat d'avaluar les propostes que han llançat els alumnes i alumnes en els seu s Treballs de Final de Grau. Propostes creatives, documentades i molt a tindre en compte per a dur a terme en els municipis del GAL Maestrat Plana Alta per a millorar les seues oportunitats de futur.
Cal recordar que és la primera convocatòria d'aquestes beques per a les quals es van presentar un total de 23 treballs dels quals ja el mes de març passat es van triar els 16 que finalment es becaran.
Es tracta de 16 projectes, 13 finançats pel GAL i els altres tres per la Mancomunitat, que seran interessants per a millorar les oportunitats tant d'alguns municipis a nivell particular, com del grup en el seu conjunt. Així, almenys 12 municipis de l'interior de la província de Castelló acolliran alguns d'aquests projectes de manera directa, al marge que la majoria dels pobles es veuran beneficiats amb altres treballs que els engloben en el Grup d'Acció Local.
Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha assegurat que “aquesta iniciativa conjunta entre el GAL Maestrat Plana Alta i l'UJI està sent molt positiva, perquè sorgeixen propostes imaginatives que ajudaran a dinamitzar tot el nostre territori. La comissió especialitzada ha comprovat el desenvolupament dels projectes que s'espera que puguen ser presentats pròximament.
En aqueix sentit, Giner s'ha mostrat optimista quant a que “aporten solucions més innovadores i productives i impulsen projectes que permeten millorar la qualitat de vida, fomentar oportunitats empresarials, generar ocupació i consolidar la població als pobles del nostre entorn rural. Cada vegada hi ha més emprenedors, empreses i famílies que aposten per orientar el seu futur cap a l'interior rural de la nostra província i volem promoure incentius que els ajuden a aconseguir-lo”.
Llistat dels treballs ja presentats
A continuació, es detalla el nom, títols i graus dels alumnes que han presentat els seus TFG com a part d'aquestes beques:
-Caterina Pachés Torlá. Grau en Història i Patrimoni.
'Vilafames: anàlisi patrimonial dels béns culturals. El MACVAC com a element revitalitzador del conjunt històric i la gestió turística dels recursos culturals.
-José Antonio Giménez García. Grau en Gestió i Administració Pública.
'Pressupostos participatius en petits i mitjans ajuntaments.'
-Guilem Bengochea Martí. Grau Mestre Educacion Primària'
'Com treballar els emocions davant la resolució de problemes matemàtics'
-Lucía Calvo Pons. Grau Criminologia i Seguretat.
'Politicas de prevenció de la violència de gènere per part de les entitats locals'
-Tania Regula Martínez. Grau Educació Infantil'
'Educar en un CRA: salvar l'aulari de Vilanova d'Alcolea. Responsabilitat de tot el poble'
-David Ojeda, David Cárcel, Paula Aznar, Berta Salafranca i Andrea Andreu. Grau en Comunicació Audiovisual.
Vídeo: 'Un lloc al qual tornar'
Atraure el coneixement al desenvolupament rural
Cal recordar que el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta i l'UJI van llançar aquestes beques a les alumnes i els alumnes que finalitzaven els seus estudis universitaris perquè orientaren els seus Treballs de Final de Grau en la generació d'oportunitats en els municipis integrats en el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta.
Aquesta iniciativa és fruit de l'acord de col·laboració aconseguit entre totes dues institucions al final del passat curs, amb l'objectiu de premiar els 16 TFG que millor resolguen els reptes econòmics que es plantegen en l'entorn rural i ajuden a generar ocupació i fixar la població.
Cal recordar que al novembre es va publicar aquesta convocatòria per la qual el Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals, el Servei d'Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I de Castelló, el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta i la Mancomunitat Alt Palància van convocar la 1a edició de beques En Clau–Rural per a la realització de Treballs Final de Grau per al curs acadèmic 2021-2022. Són 16 beques dins del programa d'extensió universitària, de les quals 13 són per a treballs que s'orienten a algun dels municipis que integren el GAL Maestrat Plana Alta i altres tres de la Mancomunitat.
L'objectiu és fomentar la realització de Treballs Final de Grau orientats als territoris de l'interior rural per a contribuir a fixar la mirada de l'estudiantat en la ruralitat a l'hora de plantejar la resolució de problemàtiques, l'anàlisi de situacions o la proposició de projectes.
Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 16 entitats
Cal assenyalar que el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.
Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, San Rafael del Río, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d'en Doménec, Traiguera, Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 16 entitats: La Va unir de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, i Associació d´empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera).
Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots
És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l'impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.
El 19 de novembre es busca visibilitzar la presència femenina al sector de l'emprenedoria.
Casetes de fusta i espectacles d'animació són les novetats aquest any
Hi haurà suficients cultius per a abastir la venda nacional i les exportacions, sense la necessitat d'importacions
L'Ajuntament de Castelló reconeix el comerç local veterà de la ciutat
Les subvencions busquen fomentar l'associacionisme i donar suport a iniciatives de salut, educació i benestar social en tota la província.
L'Ajuntament renova el paviment de diverses vies clau de la ciutat i els seus voltants, amb l'objectiu de facilitar el trànsit i millorar la seguretat viària.
L'exposició estarà oberta fins al 9 de febrer al Menador de Castelló
Un esdeveniment esportiu per a fomentar la inclusió i el treball en equip
Un concert molt especial per al 22 de novembre, dia de Santa Cecília
Diversos centres educatius de Castelló s'han congregat a la Plaça Major para una lectura plurilingüe dels drets de la infança
Maribel López ens conta totes les curiositats sobre com lligar per les aplicacions i xarxes socials.