La Comunitat Valenciana rebrà 719 milions d'euros del Programa Operatiu Feder fins a 2027, un 22% més que en el període anterior

La Comissió Europea aprovarà pròximament el Programa Operatiu Feder de la Comunitat Valenciana, que té com a objectiu “superar la crisi econòmica i impulsar la creació d'ocupació”

Economía 30 de septiembre de 2022 Redacció Redacció
220928_HAC_foto_AEspaña_Bruselas_FEDER_v2

La Comunitat Valenciana rebrà 719 milions d'euros del nou Programa Operatiu Feder 2021-2027, un 22% més del rebut en l'anterior Programa Operatiu 2014-2020, quan es va aconseguir la quantitat de 590 milions d'euros. Així ho ha anunciat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, després de mantindre una reunió de treball a Brussel·les amb la Direcció General de Politica Regional (DG Regi), en la qual la Comissió Europea ha comunicat, a més, a la Generalitat que pròximament aprovarà i autoritzarà la posada en funcionament del nou Programa Operatiu, la qual cosa permetrà al Consell “començar a executar i a certificar recursos amb l'objectiu d'aprofitar al màxim els fons europeus per a avançar en la transformació social i en l'augment de la sostenibilitat i la protecció mediambiental”.

Arcadi España ha destacat que “aquests recursos permetran finançar noves actuacions, especialment en matèria d'autosuficiència energètica, impuls dels sectors productius, aposta per la digitalització i lluita contra el canvi climàtic, que són també els eixos que ha marcat la Unió Europea com a prioritaris”. 

“Hem treballat intensament per a defensar els interessos de la Comunitat Valenciana a Brussel·les i obtindre el màxim finançament possible per a la nostra regió. Els fons europeus són un element dinamitzador de l'activitat i creador de riquesa i ocupació, que estan contribuint a reparar els danys provocats per les crisis econòmiques que venim travessant”, ha assenyalat en aquest sentit el titular d'Hisenda, després de la trobada al qual també ha assistit la secretària autonòmica, María José Mira, i el director general de Fons Europeus, Andreu Iranzo. 

Executat el 110% del PO 2014-2020

Pel que respecta al Programa Operatiu 2014-2020, Arcadi España ha destacat que la Generalitat ha executat la totalitat dels recursos assignats, i a més ho ha fet dos anys abans que concloga el termini establit per la Unió Europea per a certificar aquestes actuacions, fixat el 31 de desembre de 2023. En concret, dels 590,7 milions d'euros programats per a la Comunitat Valenciana, el Consell ja té certificat el 108,2% d'aqueixa quantitat. 

“Es tracta d'una xifra positiva, que reflecteix l'esforç de tots els òrgans gestors i de la Direcció General de Fons Europeus”, ha apuntat el conseller, abans d'incidir en què la Generalitat “s'ha convertit en un referent consolidat de gestió eficient dels recursos comunitaris”. “Després d'anys de treball solvent i gestió seriosa i eficaç hem aconseguit transformar la imatge de la Generalitat a Europa”, ha afegit.

Distribució del FEDER

Respecte al repartiment de recursos del FEDER, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic ha destacat que en el pròxim programa operatiu seran tres els departaments del Consell que aglutinaran una major part dels recursos que es rebran fins a 2027, ateses les prioritats fixades per la Unió Europea. 

Així, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, la d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i la d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital comptaran amb un total de 419,2 milions d'euros del total de 719 milions d'euros que conformen el programa, superant cadascuna d'elles els 120 milions d'euros d'inversió.

En concret, les inversions d'aquests departaments aniran destinades a finançar projectes d'I+D desenvolupats per centres tecnològics de la Comunitat Valenciana, a l'enfortiment del sistema valencià d'innovació, a la millora de l'eficiència energètica d'edificis, a la construcció de noves infraestructures i a la restauració d'ecosistemes forestals, entre altres. 

Respecte a la resta de departaments, destaquen també els fons que rebrà la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i la de Sanitat Universal i Salut Pública, superant ambdues els 9

Te puede interesar
Lo más visto