Sanitat crea equips específics d’atenció domiciliària per a pacients amb problemes de salut mental d’alta complexitat

S'han creat 7 equips d'intervenció comunitària que es faran càrrec de l'atenció domiciliària en població infantojuvenil

Sanitat 12 de octubre de 2022 Andrea Andreu Andrea Andreu
pexels-daniel-reche-3601097

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha creat equips específics per a procurar atenció domiciliària als pacients que pateixen problemes de salut mental d'alta complexitat, amb la finalitat d'acostar-los l'assistència i evitar el seu desplaçament al centre assistencial.

En concret, l'atenció domiciliària en població infantojuvenil es realitza a través dels equips d'intervenció comunitària (EIC), i per a l'atenció de persones adultes s'ha reforçat el personal de manera que es puga garantir aquesta classe d'assistència en pacients amb patologies greus.

Es tracta d'una mesura més que preveu el nou pla de salut mental en el qual està treballant la Conselleria de Sanitat, que suposarà una millora, tant de les infraestructures destinades a aquest àmbit sanitari com dels recursos humans i assistencials.

De fet, aquest dilluns, 10 d'octubre, se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental i des de la Conselleria de Sanitat es vol posar en relleu la importància d'oferir una atenció sanitària de qualitat a les persones que pateixen un trastorn de salut mental.

En aquest sentit, per a població infantojuvenil són 7 els equips d'intervenció comunitària que s'han creat a la Comunitat Valenciana, que disposen de personal específic dedicat a l'atenció domiciliària. Actualment, hi ha 3 equips a València (La Fe, el Clínic i el Peset), 2 a Castelló (General de Castelló i La Plana) i 2 més a Alacant (Sant Joan i Elx).

Els equips estan formats per un o una psiquiatra, un psicòleg o psicòloga, infermer o infermera especialista en salut mental, TCAE i treballador o treballadora social. En total, els equips d'intervenció comunitària (EIC) els integren 32 professionals de la salut mental: 10 professionals a Castelló, 12 a València i 10 a Alacant. Aquests equips es fan càrrec, a més, d'aquesta atenció domiciliària i de reforçar les unitats de Salut Mental Infantojuvenil dels departaments de salut.

Quant a l'atenció de població adulta, s'ha reforçat el personal i actualment hi ha 35 professionals distribuïts entre els diversos departaments, que, entre altres tasques, reforcen l'atenció domiciliària.

Tres hospitals de dia Salut Mental Infantojuvenil

D'altra banda, la Conselleria de Sanitat està en procés de creació de tres hospitals de dia infantojuvenils, un en cada província, amb 30 places cadascun. Actualment, ja s'ha assignat la ubicació del centre de València, que s'obrirà a l'Alqueria de Moret de Picanya.

Per a dur-ho a terme, Sanitat ha invertit 420.000 euros per a condicionar-lo i dotar-lo de l'equipament necessari amb l'objectiu de posar-lo en funcionament abans de finals d'any.

A més, està en procés de tramitació l'adquisició d'un immoble que reunisca les característiques necessàries per a acollir l'hospital de dia infantil i juvenil a Alacant, i en breu s'iniciarà el procediment per a l'adquisició d'un local per al de Castelló.

Els hospitals de dia infantojuvenils són centres en els quals els menors romanen hospitalitzats al llarg del dia (no pernocten), estan escolaritzats i participen en activitats terapèutiques amb personal especialitzat.

Increment de plantilla en Salut Mental

Així mateix, en els últims anys s'ha anat ampliant la plantilla de professionals de Salut Mental. D'una banda, han esdevingut estructurals 140 places de professionals contractats per a reforçar l'atenció sanitària durant la pandèmia i millorar la ràtio de totes les categories professionals.

A més, cal afegir-hi les 69 places creades per a l'atenció específica en salut mental de la població infantojuvenil. Finalment, s'han incorporat 47 professionals de psicologia per a reforçar l'Atenció Primària des de les unitats de Salut Mental.

Te puede interesar
Lo más visto