La 'bellesa trencada' d'Igor Mitoraj s'acomiada de la Ciutat de les Arts i les Ciències aquest cap de setmana

Les quinze escultures colossals s'exposen fins diumenge, 16 d'octubre, als exteriors, al passeig i als llacs del complex

Cultura 16 de octubre de 2022 Redacció Redacció
LUCIA DI - Mitoraj

La Ciutat de les Arts i les Ciències ofereix els últims dies per a gaudir de les colossals escultures de l'artista polonés Igor Mitoraj, les quals s'exposen als exteriors del complex. Aquesta mostra d'accés lliure, inaugurada l'abril passat, s'acomiada de València diumenge que ve, 16 d'octubre

L'artista Igor Mitoraj es va basar en el món clàssic i en els personatges de la mitologia grega per a crear el seu repertori de figures com a expressió de la seua nostàlgia per aquell grandiós passat. La mostra, duta a terme en col·laboració amb la Galeria d'Art Contini i l'Atelier Mitoraj, reuneix algunes de les obres de l'artista polonés inspirades en el concepte de bellesa trencada. Es tracta de peces similars a les obres de les antigues cultures romana i grega, fragmentades i amb un toc postmodern. 

Igor Mitoraj va ser un artista internacional que va conjugar en les seues escultures la tradició clàssica i renaixentista amb la modernitat. En les seues obres, totes fetes amb materials nobles com el bronze i el marbre, denuncia l'abandonament que, en alguns llocs, han rebut les obres mestres de l'antiguitat.

Mitoraj és conegut a tot el món per les seues gegantesques escultures relacionades amb temes mitològics i històrics. Els seus herois i déus grecs i romans estan disseminats per mig món, des de París fins als Museus Vaticans, des de Pompeia fins als Estats Units.

En la Ciutat de les Arts i les Ciències es mostra una sèrie de quinze escultures de grans dimensions als exteriors. Entre aquestes, destaca l'espectacular peça de bronze Germans, formada per dos rostres, instal·lada al passeig entre el Museu i l'Hemisfèric

La Boca d'Eros emergeix del llac de l'Hemisfèric, mentre que Luci di Nara Pietrificata, representada en un fragment d'un rostre inclinat, sembla afonar-se en el llac de l'Hemisfèric. L'escultura de Tindaro Clivellat es troba també en el llac: aquest gran rostre forma part de la particular mitologia de l'artista Igor Mitoraj, la qual serveix de recordatori del pas del temps i de la fragilitat humana.

Ikaro Blu és la majestuosa escultura de 1950 kg feta en bronze l'any 2013. Gambe Alate (cames alades) és una altra de les belleses trencades de l'artista Igor Mitoraj, feta en bronze l'any 2002. Torso di Ikaro és un exemple del compromís d'Igor Mitoraj per capturar l'ideal clàssic occidental del cos humà, tal com es reflecteix en les escultures clàssiques gregues i romanes.

Eros bendato és l'escultura en forma de cap situada en el llac sud del Museu de les Ciències. L'exposició inclou les peces Eros alato screpolato i Dèdal, aquesta última instal·lada davant del Palau de les Arts. En l'Umbracle, una Ikaria i tres Ikaros diferents formen el conjunt d'escultures que poden veure's al Passeig de l'Art.

Te puede interesar
Lo más visto