Sanitat detecta més de 13.000 casos de violència de gènere a través del programa de cribratge que es va activar en l’àmbit sanitari en 2013

Enguany ja s’han registrat 522 casos a Alacant, 537 a València i 135 a Castelló, xifres similars a les d’abans de la pandèmia

Sanitat 24 de noviembre de 2022 Redacció Redacció
Recurso 1

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha detectat 13.130 casos de violència de gènere a través del programa de cribratge de detecció contra la violència de gènere que es va implantar de manera pilot en diversos departaments en 2013 i es va generalitzar a tots en 2015. Les dades es donen a conéixer amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, que es commemora cada 25 de novembre.

“La violència masclista no té cabuda en la nostra societat; és una xacra que hem de combatre des de totes les esferes. En l’entorn sanitari, comptem amb una eina que s’ha revelat d’allò més efectiva: el cribratge de detecció contra la violència de gènere. Des que es va posar en marxa, més de 530.000 dones han participat en les entrevistes que es realitzen als centres d’Atenció Primària i les urgències hospitalàries, amb un 2,5 % de casos positius”, ha detallat el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez.

Des que va començar l’any, els registres provisionals indiquen que s’han fet un total de 48.335 cribratges i s’han omplit 4.150 informes mèdics de presumpta violència de gènere a la Comunitat Valenciana. Per províncies, són 25.970 cribratges a Alacant, 18.413 a València i els 3.952 restants a la província de Castelló.

Aquests cribratges han permés aflorar 1.194 casos de violència de gènere (522 a Alacant, 537 a València i 135 a Castelló). Es tracta de xifres similars a les d’abans de la pandèmia, en 2019, quan es va registrar un total de 1.422 casos positius de violència de gènere.

Per tipus de maltractament, des que va començar l’any, hi ha hagut 1.145 casos de violència psicològica, 591 agressions físiques i 187 de violència sexual (la suma supera els 1.194 casos perquè hi ha ocasions en què una mateixa pacient és víctima de diversos tipus de violència).

La Comunitat Valenciana compta amb un protocol d’atenció a la violència de gènere i diverses guies d’actuació per a orientar els i les professionals del Sistema Sanitari a l’hora de detectar activament els casos sospitosos, intervindre-hi i fer-los seguiment (protocol d’atenció sanitària a víctimes de violència de gènere en els serveis d’Urgències o el protocol d’atenció a les agressions sexuals, entre altres).

“La dona espera en una sala separada perquè puga estar tranquil·la i, en menys de 30 minuts, passa per triatge. Si fa falta explorar-la, l’acompanyem fins a la consulta i, a més de la valoració física, entra en el Sistema d’Informació de Violència de Gènere/Domèstica. En aquesta aplicació hi ha un qüestionari de valoració de risc. Si la puntuació és alta, cridem les forces de seguretat, si no estan ja amb la dona, i es gestionen els recursos necessaris, per exemple, un Centre Dona 24 hores. A més, sempre fem una interconsulta amb Treball Social per al seguiment dels casos”, ha explicat Elena Martínez Morcillo, metgessa adjunta en el Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe.

En aquest sentit, com avança Martínez Morcillo, el circuit sanitari es complementa i es coordina amb altres agents intervinents i serveis especialitzats (no només Treball Social o els centres Dona 24 hores, sinó també l’Oficina d’Assistència a les Víctimes del Delicte, els jutjats de violència de gènere i les Forces i Cossos de Seguretat, entre altres).

A més, un eix fonamental en l’abordatge de la violència contra les dones és la formació i la sensibilització del personal sanitari. En aquest sentit, a través de l’Escola Valenciana d’Estudis de la Salut (EVES), adscrita a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, s’imparteix formació especialitzada, i ja hi han participat més de 17.000 professionals.

“En els cursos es detallen, entre altres continguts, els signes davant dels quals cal estar alerta: nerviosisme, com es comporta la parella de la possible víctima, lesions físiques, indicadors ginecoobstètrics…”, ha indicat Martínez Morcillo.

Te puede interesar
Lo más visto