AVA-ASAJA protestarà el 29 de novembre a Madrid contra els prohibitius costos energètics

Les entitats de reg reclamaran poder contractar dos canvis de potència a l'any, un preu especial de Kwh agrari i eliminar el ‘topall del gas’ a l'agricultura  

General 25 de noviembre de 2022 Redacció Redacció
11032022135158_Foto-Siles

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) assistirà a una concentració convocada per l'organització nacional ASAJA, dimarts que ve 29 de novembre enfront del Ministeri per a la Transició Ecològica, en protesta contra els prohibitius i inassumibles costos energètics. L'associació valenciana està coordinant al costat de les entitats de reg de València i Castelló diversos autobusos per a facilitar la participació dels agricultors en aquest acte de protesta.

A causa de l'increment desmesurat del preu de l'energia elèctrica, al qual s'ha sumat el ‘topall del gas’ imposat pel Govern, nombroses entitats de reg estan assumint factures mensuals que multipliquen fins per cinc les quantitats de fa un any. Aquesta escalada sense precedents resulta excessiva per a la immensa majoria dels regants, ja que els preus en origen continuen sent pràcticament els mateixos que fa dècades, malgrat la inflació que pateixen els consumidors i que l'Administració competent, segons el parer de AVA-ASAJA, ha d'investigar i, en el seu cas, sancionar.

Aquest acte de protesta arriba després de l'acord pres per l'assemblea general extraordinària de l'Associació de Pous de Regs i Usuaris d'Aigües Subterrànies de la Comunitat Valenciana, que aglutina a prop d'un miler d'entitats de reg i particulars i està vinculada a AVA-ASAJA, la qual va decidir emprendre mobilitzacions a fi de reclamar a les administracions mesurades urgents destinades a disminuir la factura energètica i garantir la supervivència econòmica de les entitats de reg abans que siga massa vesprada.

Entre les principals reivindicacions del col·lectiu destaquen: permetre dos canvis de potència contractada a l'any, establir un preu per al Kwh agrari com a sector estratègic i eliminar el topall del gas en el sector agrari.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, anima a tot el sector agrari a sumar-se a aquesta mobilització, que tindrà lloc a Madrid per a obtindre una major repercussió política, i a les quals li podrien succeir altres actes de protesta en la Comunitat Valenciana. Les persones interessades a acudir a Madrid han de posar-se en contacte amb les seues respectives entitats de reg i apuntar-se a l'autobús que partisca del lloc més pròxim.

Aguado adverteix que “l'agrari no és com altres sectors econòmics que poden parar i reprendre la seua producció quan els costos ho permeten. Si les entitats de reg tanquen, els arbres es moririen per dèficit hídric, la qual cosa provocaria un enfonsament de l'autosuficiència alimentària, la destrucció econòmica al llarg de la cadena agroalimentària, accelerar el despoblament rural, una deterioració paisatgística i un major risc d'incendis”.

Serà la segona concentració de AVA-ASAJA a Madrid en tot just una setmana, ja que dimecres passat l'associació va protestar a les portes de l'Oficina de la Comissió Europea a Espanya contra una Política Agrícola Comuna (PAC) “que no té en compte als agricultors i només tracta de desmuntar el sector productor europeu amb l'objectiu d'importar lliurement de tercers països.”

Te puede interesar
Lo más visto