Castelló trau a licitació la gestió del Centre d’Envelliment Actiu i Saludable per 2,5 milions

L'alcaldessa destaca la importància de la innovació en aquest espai cofinançat per Europa que millorarà la qualitat de vida dels usuaris

General 27 de noviembre de 2022 Redacció Redacció
18-11-22 Marco y Ribera en la obras del centro de envejecimiento activo (1)

L'Ajuntament de Castelló ha tret a licitació el contracte per a la gestió integral del Centre d'Envelliment Actiu i Saludable de Castelló, un projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) que té com a objectiu convertir aquest immoble en referència provincial en matèria d'envelliment saludable a través de la innovació. Les empreses interessades podran optar a la gestió del centre per un període de tres anys, que podran ser objecte de dues pròrrogues d'un any de duració cadascuna. El valor estimat del contracte ascendeix a 2.521.840 euros. Tota la informació detallada es pot consultar en la plataforma de contractació de l'estat.

“Amb la proposta de serveis inclosos en la licitació volem fer efectiva la idea d'envelliment saludable com el procés per a optimitzar les oportunitats de salut física, mental i social que permeten a les persones majors participar activament en la societat sense patir discriminació i gaudir d'una qualitat de vida bona i independent”, ha destacat l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco. “La gestió integral contribuirà a garantir el seu paper pioner en el disseny de processos, serveis i programes que, a través de la innovació i la implicació ciutadana, transformen el concepte de centre d'envelliment actiu tradicional”, ha ressaltat Marco.

Les empreses que opten a l'adjudicació del contracte hauran de dirigir i administrar el centre de manera integral. Això implica organitzar i gestionar el funcionament d'instal·lacions i serveis a través dels seus propis mitjans. Respecte a les infraestructures hauran d'incloure la recepció de les persones usuàries, informació sobre l'ús de les instal·lacions, neteja diària i vigilància de dependències. Quant a les prestacions, hauran de gestionar serveis de fisioteràpia, intervenció i treball social, orientació i atenció psicològica i la realització d'activitats presencials i en *streaming emmarcades dins del Programa innovador d'atenció a les persones majors.

Seguint el compromís de transformació social del Centre d'Envelliment Actiu per amb la ciutat de Castelló, la licitació fomenta la responsabilitat social de les empreses interessades. Per a això, inclou com a condició especial d'execució consideracions socials i d'ocupabilitat relacionades amb la contractació de persones desocupades amb especials dificultats d'inserció en el mercat laboral, en particular, persones amb discapacitat o en situació o risc d'exclusió social.

Respecte a les necessitats específiques per a la gestió integral del centre, les empreses interessades hauran de comptar amb personal qualificat i capacitat tècnica per a desenvolupar serveis dirigits a les persones majors que permeten millorar les seues capacitats físiques i psíquiques; avançar en la seua capacitació i autonomia personal per a facilitar la permanència en les seues llars; promoure la seua participació en els assumptes públics i la seua integració en la vida comunitària; afavorir les relacions socials per a previndre situacions de soledat no desitjada; promoure l'ús de noves tecnologies per a millorar la seua qualitat de vida i generar una oferta d'oci recreatiu que satisfaça les seues inquietuds culturals i de formació.

Finalment, els possibles adjudicataris hauran de contemplar actuacions dirigides a promoure la intervenció psicosocial en envelliment actiu i saludable; avançar cap a un enfocament comunitari d'intervenció gerontològica; establir un punt de referència per a la investigació de la realitat de les persones majors a la ciutat; crear un espai amb recursos per a l'atenció preventiva; dissenyar actuacions per a fomentar el treball conjunt i solidari entre les associacions de persones majors; desenvolupar instruments per a motivar la seua participació en el disseny dels programes i accions a implementar en el centre; habilitar eines per a detectar possibles casos de persones en situació de risc i analitzar les situacions i necessitats que vagen sorgint durant la gestió integral del centre.

El Centre d'Envelliment Actiu i Saludable és una de les setze operacions impulsades a Castelló gràcies al cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i de l'Ajuntament en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Sostenible i Integrat, EDUSI. Un projecte de 3,3 milions d'euros i 2.200 metres quadrats de superfície que se situarà en l'edifici íntegrament rehabilitat que acollia fins al moment la Casa de la Cultura.

Te puede interesar
Lo más visto