La Diputació de Castelló es reforça per impulsar la literatura provincial

    La Diputació aposta per professionals del sector per donar veu a les obres amb segell de Castelló.

    07/07/2025RedaccióRedacció
    Consejo Asesor Publicaciones
    Noves incorporacions aporten coneixement i experiència per a la difusió del patrimoni literari castellonenc.


    La Diputació Provincial de Castelló ha sumat nous membres al seu Consell Assessor de Publicacions (CAP), amb l'objectiu de continuar impulsant el ric patrimoni literari de la província. Aquesta decisió reflecteix el compromís de l'ens provincial amb la cultura i la promoció dels autors i autores de Castelló.

    Marisa Torlà, diputada de Publicacions, ha subratllat la "importància estratègica" del Consell Assessor en la difusió i promoció dels llibres amb segell de Castelló. Torlà ha insistit en la rellevància d'incorporar "professionals del sector" a aquest òrgan, ja que són els qui millor coneixen la cultura i les particularitats de la província.

    El Consell Assessor de Publicacions, creat el 2018, funciona com un òrgan consultiu. La seua missió principal és estudiar, orientar i deliberar sobre les obres que seran publicades pel Servei de Publicacions de la Diputació, a partir de les sol·licituds rebudes tant de particulars com d'entitats. Aquesta tasca es realitza independentment dels acords ja existents amb la Universitat Jaume I i altres institucions.

    Les reunions ordinàries del CAP es fan dues vegades l'any. En la darrera trobada, es va formalitzar la incorporació de Rosalía Torrent Esclapés i Joan Francesc Mateu Bellés. Ells se sumen a un grup ja consolidat de destacats professionals de la cultura, entre els quals es troben: J. Henri Bouch, Antonio J. Gascó Sidro, Lluís Gimeno Betí, Rosa Monlleó Peris, Ferran Olucha Montins, Carmen Pérez Aparicio, José Quereda Sala, Josep Miquel Santacreu Soler i José Luis Vidal Pérez. La diputada Marisa Torlà ha destacat que són "onze castellonencs amb dedicació a la cultura".

    Marisa Torlà, que presideix el CAP per delegació de la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, ha valorat molt positivament la feina d'aquest òrgan consultiu. Gràcies a ell, "es poden traure a la llum obres de gran valor cultural, històric i literari per a Castelló". A més, ha ressaltat que tots els membres són persones de "provada vàlua científica, dedicació a la cultura o altres qualitats que les fan mereixedores de la seua inclusió", especialment pel seu profund coneixement de la societat i la cultura de la província de Castelló.

    La diputada ha afegit que la tasca del CAP és "fonamental" i complementa la gran tasca que realitza el Servei de Publicacions de la Diputació, que amb el temps s'ha convertit en una eina clau per a la promoció cultural i la vertebració del territori a través de la literatura.

    Entre les funcions del Consell Assessor, hi ha l'emissió d'informes previs a requeriment de la Diputació sobre les publicacions futures, així com la planificació anual del Servei de Publicacions. També s'encarrega del seguiment dels acords adoptats, d'assessorar el Govern Provincial sobre les línies editorials i de política cultural, i de consultar sobre la política cultural i les ordenances de competència provincial.

    Torlà ha conclòs que Castelló és una província amb una "riquesa lingüística i cultural que val la pena mantenir i difondre". Per això, des de la Diputació, i amb el suport del CAP, "continuarem treballant per promocionar la literatura i els escriptors de Castelló".

    El més vist