Mireia Mollà aposta per l'ús d'aigua regenerada en la prevenció i extinció d'incendis

La Conselleria anuncia el programa de col·laboració amb la Epsar per a omplir amb aigua depurada en condicions òptimes els depòsits d'extinció d'incendis

General02 de agosto de 2021RedaccióRedacció
mireia-molla_e
Font: Economia3.com

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha recolzat l'aposta per l'ús d'aigua regenerada procedent de les depuradors en els programes de prevenció i extinció d'incendis forestals.

Mollà ha avalat l'optimització del recurs aigua durant la seua visita hui a els primers canons d'aigua instal·lats en Riba-roja dins del projecte Guardian, un sistema pioner de prevenció que actua en la confluència de l'espai forestal amb l'urbà al Parc Natural del Túria.

La iniciativa, finançada al 80% per la Unió Europea, persegueix millorar la resiliència davant els incendis forestals a través d'una barrera de contenció del foc formada per 40 canons que es proveeixen d'aigua regenerada.

La consellera ha remarcat la «circularitat» de la proposta que empra 80.000 m2 d'aigua regenerada. «Trobar usos alternatius d'aigua regenerada és importantíssim i obri expectatives orientades a aprofitar les infraestructures i recursos que ja tenim al servei d'aquesta mena de projectes», ha indicat Mollà.

En aquest cas, l'aigua procedeix de la depuradora Camp de Túria II que serà conduïda a una Estació de Regeneració d'Aigua per a la seua neteja i desinfecció.

Mollà, que ha estat acompanyada pel director general de Prevenció d'Incendis, Diego Marín, i el gerent de l'Empresa Pública d'Aigües Residuals (Epsar), Juan Ángel Conca, ha donat a conéixer el programa de col·laboració entre tots dos departaments per a omplir els depòsits d'extinció d'incendis amb aigua depurada i tractada.

Diego Marín ha concretat que la Comunitat disposa de 303 depòsits d'aigua, al mateix temps que Epsar compta amb 487 estacions de depuració repartides entre tot el territori i les aigües sanejades del qual podrien utilitzar-se com a proveïment dels depòsits.

La Comunitat Valenciana és una de les més avançades en matèria d'infraestructures de reutilització, disposant de 45 depuradores amb tractament terciari o avançat capaços de subministrar aigua de qualitat.

El gerent de la Epsar, Juan Ángel Conca, ha valorat la unitat de regeneració emprada en Riba-roja com a fórmula per a completar el tractament d'altres 114 estacions de depuració amb reutilització directa.

Tant la Direcció General de Prevenció d'Incendis com Epsar estan treballant ja en el mapa de depòsits i plantes, al mateix temps que s'han avançat les converses amb la Confederació Hidrogràfica a fi de determinar aquelles estacions depuradores susceptibles de complir els criteris exigits per al subministrament.

Innovació única en el món

Des de Transició Ecològica han destacat l'aliança dels municipis de Riba-roja i Paterna juntament amb la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i els empreses Hidraqua, Cetaqua i Medi XXI per a «concentrar coneixement, innovació, bona voluntat, bon saber fer i comptar una innovació única a Espanya i en el món».

En aquesta línia, la Conselleria compta així mateix amb projectes innovadors dins de la Estratègia Mosaic de prevenció mitjançant la combinació de la imatge satèl·lit i la intel·ligència artificial, l'Estudi per a la Determinació de la Humitat del Combustible Viu (analitza el contingut d'aigua de la vegetació) o el de fenologia històrica que permet predir el comportament i la virulència del foc.

Te puede interesar
Lo más visto