Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

Castelló commemora el 88 aniversari de Les Normes del 32

L’acte, marcat per les mesures sanitàries, ha estat reforçat per una campanya promoguda per l’Ajuntament a les xarxes socials

Educació 21 de diciembre de 2020 Redacció Redacció
211220 commemoració 88 aniversari Normes Castelló

El regidor de Plurilingüisme i Foment del Valencià, Francesc Mezquita, ha participat en la commemoració de Les Normes de Castelló, amb les entitats Castelló per la Llengua i l’Institut d’Estudis Catalans. L’acte ha tingut lloc en la Casa Matutano, espai emblemàtic on es van signar Les Normes per una àmplia representació d’entitats i personalitats d’arreu del territori valencià.

Francesc Mezquita ha assenyalat que “hui és un dia cabdal per a la cultura i la llengua de la ciutat de Castelló i del País Valencià”. El regidor de Plurilingüisme i Foment del Valencià ha dit que “s’ha de reconèixer la dignitat dels signants de Les Normes, la qual hem de conservar i impulsar”. Així mateix, l’edil ha animat a “reforçar l’ús social del valencià”. Mezquita ha recordat que “des de l’Ajuntament seguirem treballant perquè es complisca amb la carta lingüística de la ciutat”.

L’acte s’ha celebrat sota les mesures sanitàries pertinents a causa de la pandèmia. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Castelló ha promogut la commemoració de Les Normes del 32 amb una campanya en línia en la qual s’explica el significat d’aquestes regles ortogràfiques.

De la mateixa manera, des de Castelló per la Llengua s’ha reivindicat “la cultura, la llengua i Les Normes de Castelló” que “malgrat la pandèmia, s’han de seguir posant en valor. i a l’any que ve esperen poder celebrar la data “amb alegria i normalitat a la plaça major”. Finalment, des de l’entitat han reconegut “la implicació de l’Ajuntament”.

Per a l’Institut d’Estudis Catalans, representat per Vicent Pitarch, es tracta de “l’esdeveniment més trascendental del segle passat” i, per tant, “s’han de difondre i s’han d’explicar Les Normes del 32 des del punt de vista didàctic que representen”. Pitarch ha afegit que “cal reconèixer a la Societat Castellonenca de Cultura en el seu paper central de Les Normes de Castelló i a Germà Colom, un gran valedor a Europa de les normes”.

Les Normes de Castelló, o les Normes del 32, són un total de 34 normes ortogràfiques adoptades per associacions i personalitats del món cultural i intel·lectual valencià. D’aquesta manera, el 1932 es van signar les regles amb la voluntat de crear una normativa per a les variants de la parla valenciana.

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter