AVA-ASAJA clama contra el sobrecost que afig el ‘topall al gas’ als nous contractes energètics

Aguado: "Molts consumidors s'estan veient una altra vegada perjudicats"

General 06 de julio de 2022 Redacció Redacció
05102021091953_1 INAUGURACIN

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) clama contra el sobrecost econòmic que afig la mesura del ‘topall al gas’ a nous contractes energètics tant d'usuaris domèstics i empreses com de comunitats de regants i altres entitats del sector agrari, segons estableix el Reial decret llei 10/2022. 

La decisió del Govern d'establir un topall al cost del gas, a fi de rebaixar la factura de la llum, implica que les centrals generadores d'electricitat que empren aquesta font no poden repercutir els seus costos reals en l'energia que ofereixen al mercat, per la qual cosa se'ls han de compensar per aqueix desfasament, que és variable de manera horària. L'organització agrària assenyala que qui assumeix aqueix cost addicional són els contractes indexats, PVPC (preu voluntari de xicotet consumidor) des del 15 de juny de 2022 i tots aquells contractes amb preus fixos que s'hagen signat per primera vegada o s'hagen renovat a partir del 26 d'abril de 2022. Aquest sobrecost s'aplicarà fins al 31 de maig de 2023.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, afirma que “ens pinten de rosa que el topall al gas ha beneficiat als usuaris, ja siguen empreses o domèstics, però la realitat és que molts consumidors s'estan veient una altra vegada perjudicats amb un nou sobrecost, perquè el Govern repercuteix a l'usuari final aquesta compensació. En el cas del sector agrari, que a diferència d'altres baules de la cadena alimentària no té la capacitat real de repercutir aqueixa pujada dels costos energètics als preus que perceben, aquest sobrecost per causes polítiques significa un nou llast per a mantindre una rendibilitat digna”.

No en va, segons dades del Ministeri d'Agricultura, els costos de producció en el sector agropecuari han augmentat un 37% en l'últim any i l'electricitat suposa un dels capítols que acumula major inflació amb un 196% d'increment interanual. Per això, AVA-ASAJA exigeix al Govern més mesures fiscals que resulten veritablement eficaces per a alleujar l'escalada dels costos de producció, com ara l'aplicació de la doble tarifa elèctrica per al reg, bonificacions en la factura del gasoil del 35% i del 15% dels fertilitzants, tal com es recull en la Llei de la Cadena Alimentària, així com una reducció fiscal en els productes fitosanitaris.

AVA-ASAJA també sol·licita l'aplicació del tipus superreducit del 4% de l'IVA a les compres realitzades pels productors d'aquells mitjans de producció necessaris per al desenvolupament de la seua activitat, com a inputs agraris i matèries primeres.

Te puede interesar
Lo más visto